Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Cîțu pune CRUCE abuzurilor ANAF: popririle pe conturi trebuie ridicate în maxim o oră de la plata datoriei

Inquam Photos / Octav Ganea
florin citu

Ordonanța de urgență a Guvernului 5/2020 ce modifică codul de procedură fiscală și regimul popririlor a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, iar de luni popririle pe conturile bancare ar trebui ridicate în termen de câteva ore de la plata sumelor, în mod electronic, conform Mediafax.

Citește și: Problemele Boeing BUBUIE și în curtea Ryanair: 200 de milioane de pasageri ar putea rămâne la sol!

"O modificare pe care am propus-o a fost la Codul de Procedură Fiscală în vederea simplificării procedurilor de administrare a creanțelor fiscale, s-a făcut reglementarea instituirii și ridicării popririi în mod electronic, astfel încît poprirea să fie ridicată la îndestularea sumei poprite iar debitorului să-i fie eliberate conturile cât mai repede", a explicat luni ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern în care a fost adoptată OUG.

Potrivit ministrului Finanțelor Florin Cîțu, scopul acestui sistem este de a efectua ridicarea propririlor, electronic, în cel mult o oră, după plata datoriilor. Până acum, la fiecare cont pe care se instituia poprire, debitorul trebuia să meargă la fiecare bancă cu dovada plății către ANAF, în timp ce acum există un algoritm care gestionează plata.

„Cât mai repede înseamnă aproape imediat. Există un algoritm care ordonează conturile în funcţie de sumele din conturi şi apoi se face poprirea în funcţie de suma din conturi şi se opreşte după ce s-a îndestulat, s-a luat toată suma. Apoi toate conturile sunt eliberate. Mai puţin de câteva ore, se poate face instant, înţeleg că sistemul poate să lucreze aproape instant, deci nu o să existe 24 de ore sau nici măcar o oră. În cel mult 24 o face, şi azi. Modul electronic e să o facem în cel mult o oră. Va fi notificată şi banca şi angajatorul”, a precizat Cîțu la finalul ședinței de Guvern.

Totodată, OUG 5/2020 modifică și obligațiile băncilor, astfel că acestea vor trebui să transmită electronic informații părților privind suma ce trebuie plătită. Totodată, băncile nu vor avea voie să accepte plăți din conturile debitorului până la efectuarea plății spre ANAF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.