Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Cîțu pune tunurile pe BNR:'Trebuie schimbat şi regulamentul. Băncile lucrează la condiții mai relaxate'

Inquam Photos / George Calin
florin citu

Băncile comerciale din România lucrează la un mecanism pentru condiţii mai relaxate faţă de clienţi, care să fie aplicat pe termen mai lung, dar în acelaşi timp trebuie schimbat şi regulamentul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, marţi seara, la Digi 24, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

"Am vorbit recent cu băncile. Se lucrează la un mecanism. Se pregătesc nu doar pentru o perioadă de o lună - două, cred că se gândesc la un mecanism care să fie pe o perioadă mai lungă. Aici trebuie schimbat puţin regulamentul Băncii Naţionale, pentru că după două luni de zile, dacă nu se plăteşte o rată, ştiţi foarte bine că apar anumite costuri pentru bănci, deoarece vor fi clasificate ca şi credite neperformante şi atunci trebuie adus capital. Condiţiile trebuie relaxate şi sigur se va găsi o soluţie în perioada următoare. O reglementare se schimbă, iar băncile vor să facă un lucru bun şi care să se întindă pe o perioadă mai lungă, nu doar pentru o lună de zile", a afirmat Cîţu.

În acelaşi context, ministrul a punctat faptul că în perioada următoare va fi reintrodusă în sistem lichiditate de 10 miliarde de lei din TVA, iar informatizarea Fiscului va continua.

Citește și: COVID se extinde RAPID - Primul caz de coronavirus confirmat în Bistriţa-Năsăud

"Din partea noastră nu vor exista probleme, fragmentări. Vom reintroduce lichiditate în sistem şi aici este vorba de 10 miliarde de lei din TVA. ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, n.r.) are un mod mai relaxat, în această perioadă. Nu încurajăm evaziunea fiscală, dar putem să facem controale şi de la distanţă. Vom folosi această perioadă şi pentru informatizarea ANAF", a spus oficialul.

Acesta a precizat, totodată, în legătură cu impozitul pe proprietăţi, că decizia se află la autorităţile locale.

"Deocamdată nu am luat o decizie cu privire la impozitul pe proprietăţi. Mai avem de luat câteva decizii pentru taxe vamale. Ne uităm la importul de materiale şi medicamente, pentru sănătate, să facem acest lucru să fie mai rapid. Pentru impozitele pe clădiri decizia este la autorităţile locale. Vom discuta cu autorităţile locale, dar decizia este acolo. Am făcut unele calcule, chiar până la un milion de oameni care o să intre în şomaj, dar sper să nu se ajungă acolo. Avem facilităţi şi pentru companii să reţină oamenii, acolo unde pot face asta, să-i scutim de plata impozitelor. Avem linii de credit pentru companii pentru a se putea retehnologiza. Există un caz în România de companie care a achiziţionat un utilaj cu care va face măşti şi în perioada următoare vom produce măşti în România. Este o companie privată pe care o vom ajuta în perioada următoare tot cu o linie de credit să facă măşti cât mai multe în România", a menţionat ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.