Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Cîțu ridică tonul la Guvern: 'Este datoria PNL să vină cu soluții'

Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă Florin Cîțu PNL

Liderul Senatului, Florin Cîţu (PNL), le-a cerut luni liberalilor din Guvern să vină cu soluții pentru a redresa economic țara și pentru a elimina tratatamentul discriminatoriu la care sunt supuși patronii de firme private. El a catalogat ca fiind „bizar” faptul că Guvernul se împrumută la dobânzi „enorme” când ar putea să folosească bani mai ieftini prin PNRR.

”Toată lumea se duce pe spatele antreprenorilor. Astăzi, în sectorul privat, companiile din România, antreprenorii, sunt infractori dacă cumva au o problemă şi nu plătesc contribuţiile angajaţilor, dar companiilor de stat li se iartă datoriile. Este discriminare. Sunt niște anomalii care trebuie eliminate. PNL trebuie să susțină mediul de afaceri”, a spus el.

„E datoria PNL sa ia masuri ca inflatia si dobanzile sa scada rapid si cresterea economica sa fie mai mare. Datoria celor care ne reprezinta in Guvern este de a venit cu solutii astfel incat un soc care nu poate fi prevazut (precum razboiul din Ucraina) sa aiba un impact cat mai mic. Dar trebuie sa ai solutii sa le implementezi si e datoria celor de la guvern sa vina cu astfel de solutii”, a adăugat el.

Despre întârzierea plăţii salariilor pentru unii angajaţi de la stat, Cîţu a spus că speră să fie plătite cât mai repede, pentru că ”este ceva ce nu s-a întâmplat în 2020 când toate pieţele erau oprite şi timp de două luni de zile, nicio companie nu a plătit impozite”. ”Din punctul meu de vedere este inadmisibil, nu ştiu ce s-a întâmplat acolo”, a mai afirmat preşedintele Senatului.

Fostul premier se teme că în aprilie deja Guvernul a început să taie cheltuielile de investiţii. Cîțu a spus că  asta înseamnă că nu vom avea perspective de creştere economică. ”Eu am alta teamă, şi sper să nu vină date care să îmi confirme acest lucru. Mie îmi este teamă că în aprilie deja au început să taie cheltuielile de investiţii, şi atunci vă spun că nu vom avea perspective de creştere economică. Avem un cadru fiscal, bugetar, pe care l-am aprobat la începutul anului, cu un deficit de 5,8%. Dacă vom depăşi acest deficit, vă spun, vă garantez că inflaţia va fi şi mai mare”, a mai spus el.

Florin Cîţu a spus că, pentru a nu majora taxele, sunt trei reforme care trebuie implementate, şi anume reforma pensiilor, reforma salarizării şi reforma administraţiei publice, reforme care se regăsesc în PNRR.

”Toate acestea pot face un stat mai suplu, cu cheltuieli mai mici şi în acelaşi timp, în PNRR are bani gratis, granturi şi împrumuturi la dobândă zero, doar că ele sunt legate de reforme, faci reforme, iei banii, nu faci reforme nu iei banii. Asta pentru mine e puţin bizar, că ne împrumutăm la dobânzi de 8,5%, enorm. La astfel de dobânzi, când ai bani gratis în PNRR, doar trebuie să faci reforme””, a mai spus el.

Potrivit lui Cîţu, raţionamentul pentru care a introdus împrumuturi în PNRR este că România are nevoie să se împrumute pentru a dezvolta infrastructura, numai că România se împrumută la un cost, şi Uniunea Europeană, la alt cost, la zero şi era mult mai ieftin să ne împrumutăm de acolo.

El a menționat că nu este de acord cu o eventuală „reașezare” a sistemului de taxe și impozite. „Noi nu susținem taxe noi, redirecționarea sistemului de taxare... PNL a venit în 2020 și 2021 cu soluții care au crescut gradul de colectare. Dar conducerea PNL va veni în BEx și va supune la vot o astfel de soluție. Eu, ca membru PNL, nu voi susține o astfel de soluție”, spune Florin Cîțu.

Referitor la modificarea Codului fiscal, dorită de PSD, liberalul afirmă că „nu trebuie”.

Florin Cîţu a precizat că ”ar fi culmea acum să venim acum să venim să introducem taxe, pentru că asta ar însemna mai puţini bani la buget”. ”Binenţeles, conducerea PNL va veni, dacă se va ajunge acolo, va veni în BEx şi va supune la vot o astfel de soluţie. Eu, ca membru al PNL, nu susţin această soluţie”, a mai precizat el.

Despre majorarea pensiilor, anul acesta, Florin Cîţu a răspuns: ”Perfect, dacă există resurse. Toate se fac într-un cadru fiscal care deja este aprobat, cu un deficit de 5,8% din PIB, dacă sunt resurse, orice măsură poate să aibă loc. Aici Ministerul de Finanţe trebuie să spună dacă sunt resurse sau nu”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.