Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Cîțu tace, Bloomberg îl dă de gol: Ministerul Finanțelor, un nou împrumut pe piețele externe în plină criză

gov.ro
Florin Cîțu

Ministerul Finanţelor a împrumutat marți prin eurobonduri 2,5 mld. euro, atât cât a programat, la a patra ieşire pe pieţele externe din acest an, din care 1,5 miliarde de euro pe maturitatea de 20 de ani şi 1 miliard de euro pe maturitatea de 9 ani, potrivit datelor Bloomberg, citate de ZF și preluate de mediafax.

Cererea totală a ajuns la 12 miliarde de euro, res­pectiv 7 miliarde de euro pentru maturitatea de 20 de ani şi 5 miliarde de euro la euroobligaţiunile cu scadenţa de 9 ani.

În cazul scadenţei de 20 de ani, s-a ajuns la un cost al împrumutului de 2,65%, sub nivelul de 3% cât a fost setat iniţial.

VIDEO Alexandru Rafila îl contrazice pe Klaus Iohannis: 'Mi se pare ciudat să afirmi că aceste decizii au fost luate după o consultare a specialiştilor'

La titlurile cu scadenţa la 9 ani, randamentul final este de 175 de puncte peste rata de referinţă a pieţei (mid-swap rate) pe această scadenţă, conform datelor Bloomberg.

Înainte de aceste emisiuni, Ministerul Finanţelor mai împrumutase pe parcursul acestui an de pe pieţele externe 6,3 mld. euro prin două emisiuni de euro­obli­gaţiuni, precum şi 3,3 mld. dolari la cea mai recentă ieşire pe pieţele externe, nivelul cumulat al împru­muturilor externe de până în noiembrie ajungând la echivalentul a 9,1 mld. euro.

La începutul lui 2020, când nu se anticipau efectele pandemiei de coronavirus, Ministerul Finanţelor anunţa că vrea să împrumute prin euroobligaţiuni circa 6 mld. euro în acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.