Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Gheorghiu, Mare Maestru Internaţional la Şah a fost invitat de onoare la Gala 'Seniori de Colecție'

Radu Pop
florin gheorghiu seniori de colectie

„Şahul este cosiderat sportul minţii, deci ar trebui să fie cel mai... deştept sport  dintre toate; atunci când joci şah este o ocazie de a-ţi ordona gândurile, de a învăţa să gândeşti totul într -un mod matematic, chiar dacă nu exista o legatura strânsă între matematică şi şah. Cred şi susţin că, dacă există talent, pasiune şi tragere de inimă din partea copiului şi înţelegere şi sprijin din partea familiei, profesorilor, antrenorilor, clubului şi federaţiei, copiii din ziua de azi pot reprezenta schimbul de mâine pentru şahul românesc!

Am avut privilegiul să mă întâlnesc cu nouă campioni mondiali la masa de joc! Este un lucru aproape de neînchipuit pentru că este foarte greu să îi prinzi în viaţă pe toţi, majoritatea fiind mai în vârstă decât mine!  Fiecare partidă de şah şi fiecare turneu au reprezentat  o mare lecţie din care aam avut mere câte ceva de învăţat. Mulţi dintre marii campioni s-au mirat de apariţia şi prezenţa mea la turneele mari ca tânăr român, pentru că noi nu aveam pe atunci o şcoală de şah.

Din fericire prin eforturile federaţiei de specialitate s-au realizat lucruri bune şi sperăm să apară şi rezultatele mult-aşteptate şi mai ales să vorbim cât mai curând de o şcoală românească de şah!” – Florin Gheorghiu, Mare Maestru Internaţional la Şah

Celebrul şahist FLORIN GHEORGHIU care va împlini 80 de ani pe 6 aprilie 2024 a fost invitatul special al celei de-a XVI-a ediții a Galei SENIORI de COLECȚIE, un eveniment organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, condusă de Alexandra Dobre care i-a înmânat o PLACHETĂ ONORIFICĂ pe care era înscris:

„Domnului FLORIN GHEORGHIU, Mare Maestru Internațional la Șah, multiplu campion, primul șahist inclus în HALL OF FAME-ul șahului românesc, scriitor și editorialist, o personalitate ilustră, unanim recunoscută și apreciată a șahului mondial”

Evenimentul a fost găzduit la Sala LUCEAFĂRUL și a fost moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.

Alături de Marele Maestru Internaţional la Şah s-au aflat afla şi multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ, Președintă a Agenției Naționale pentru Sport, invitata de onoare a primei ediţii a Galei SENIORI de COLECȚIE care a avut loc pe 14 februarie 2022, RAREŞ HOPINCĂ, Prefectul Municipiului Bucureşti şi VLAD ARDELEAN, Preşedintele Federaţiei Române de Şah.

“Domnul Florin Gheorghiu este un om deosebit, un mare campion şi un om de excepţie! Eu am participat doar la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice, pe când dumnealui are 14 participări la Olimpiadele de Şah! Este primul al cărui nume este înscris în Hall of Fame-ul Şahului Românesc, este un exemplu şi un model pentru noi toți!”Elisabeta Lipă, Președinte Agenția Națională pentru Sport

content-image

Cu mare bucurie am participat la cea de-a XVI-a ediție a Galei Seniori de Colecție, un eveniment deosebit care aduce în prim-plan personalități remarcabile ale societății românești.  Protagonistul a fost Marele Maestru Internațional la Şah, domnul Florin Gheorghiu, o emblemă a excelenței și a pasiunii pentru șah. Cu o carieră impresionantă și realizări remarcabile, domnul Gheorghiu este cu siguranță un exemplu pentru noile generații, inspirând prin perseverență, talent și dăruire.  Mulțumesc pentru invitație și felicitări organizatorilor pentru eforturile depuse în realizarea acestui eveniment deosebit, ce a adus împreună oameni de valoare a căror merite sunt apreciate în comunitatea noastră– Rareş Hopincă, Prefectul Municipiului Bucureşti

Pentru toţi cei care sunt un... pic mai în vârstă decât noi, care ştiu mult mai multe decât noi şi ne dăruiesc atât de uşor astfel de învăţăminte, trebuie să le oferim tot timpul din lume, să îi ascultăm cu atenţie şi să învăţăm mereu pentru că ei sunt aceia care ne pot transmite ce au mai de preţ!” – Vlad Ardeleanu, Preşedintele F.R. de Şah

Celebrul campion FLORIN GHEORGHIU, primul șahist inclus în HALL OF FAME-ul șahului românesc, a participat la 14 Olimpiade dedicate Șahului, în 4 dintre ele (Lugano 1968, Nisa 1974, Buenos Aires 1978 și Dubai 1986) fiind neînvins. Mare Maestru Internațional la Șah, multiplu campion, scriitor, jurnalist și editorialist cu realizări remarcabile, FLORIN GHEORGHIU este o personalitate ilustră, unanim recunoscută și apreciată a șahului mondial.

Este primul ţahist român care a avut un coeficient ELO mai mare de 2600 de puncte; a fost onorat cu 2605 puncte la 1 ianuarie 1980, situându-se pe locul al 10 în lume, performanță care nu a mai fost atinsă de vreun alt șahist român.

Iată doar câteva dintre performanţele acestui veritabil Senior de Colecţie al României care va dezvălui publicului spectator cele mai importante şi emoţionante momente din viaţa şi cariera de poveste a celui mai valoros şahist român al tuturor timpurilor:

  • La vârsta de 16 ani a devenit campion naţional de seniori şi Maestru al Sportului, performanţă remarcabilă pentru şahul românesc. Acest record se menține după mai bine de 7 decenii!
  • Are 9 titluri de Campion al Românieia fost vicecampion mondial de juniori în 1961, la Haga (Olanda), iar în 1963 a câștigat la Vrnjačka Banja (Serbia) primul titlu de campion mondial de juniori din istoria șahului românesc.
  • A jucat cu 9 Campioni Mondiali - Mihail Botvinnik, Vasili Smîslov, Mihail Tal, Tigran Petrosian, Boris Spasski, Bobby Fischer, Anatoli Karpov, Gari Kasparov şi Vladimir Kramnik.
  • Cu ocazia turneelor de şah la care a participat, a întâlnit mulţi şefi de stat şi de guverne, printre care și pe Fidel Castro, la Havana în 1966, atunci când a înregistrat o victorie de răsunet în faţa celebrului jucător de șah american, Bobby Fischer, noua stea a șahului mondial, cel care, în 1972 avea să devină campionul lumii.

FLORIN GHEORGHIU este scriitor, jurnalist şi publicist:

-        în 2022 a lansat trilogia “Artă în şah şi viaţă”; cele trei volume de tip album conţin povești, prezentări și fotografii inedite din cele aproape 400 de partide jucate de-a lungul carierei sale prestigioase;

-        este autorul cărții "Partide alese", apărută în anul 1980 care cuprinde cele mai bune 103 partide ale sale, selectate dintre cele jucate în perioada 1960-1970;

-        a publicat mai multe volume sub titlul "Integrala de șah”;

-        a semnat zeci de articole pe teme șahiste și partide comentate în presa autohtonă: "Scînteia tineretului", "Sportul" și "Revista Română de Șah" și revista "Șah".

content-image

„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de  Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații.

Primele ediții le-au avut ca invitate de onoare pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE. A urmat, ca invitat la cea de-a III-a ediţie, Gen. Lt. (rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitați marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, celebrul artist GRIGORE LEȘE, marea interpretă de muzică ușoară CORINA CHIRIAC, îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU, Prof. Univ. Dr. DAN MIRCEA ENESCU și celebrul prezentator OCTAVIAN URSULESCU, cel care a avut la rândul său alți patru invitați de onoare - Petre Geambașu, Doina Spătaru, Vasile Menzel și Natalia Guberna, Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ, personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale, pe celebrii actori ILEANA POPOVICI și ADRIAN TITIENI. La cea de-a XIV-a ediţie invita de onaore a fost binecunoscutul şef de orchestră, solist şi instrumentist, PETRE GEAMBAŞU, la «ceas aniversar» - 80 de ani de viaţă şi 60 de ani de carieră artistică !  Ediţia a XV-a, aniversară, l-a avut ca invitat pe Generalul Maior Aviator (Rtr) RADU THEODORU, veteran de război, la vârsta de 100 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.