Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Hozoc, despre liberalizarea programelor de sănătate: Există o soluție pentru decontarea integrală a tratamentului în spitalele private

stiripesurse.ro
Florin Hozoc

Specialistul în sănătate Florin Hozoc a făcut pe blogul său (www.hozoc.com) o scurtă analiză a modificărilor legislative propuse de Ministerul Sănătății, prin care românii să se poată trata și în spitale private.

Florin Hozoc subliniază că „spitalele și clinicile private prestează un serviciu public, la fel ca și cele de stat”, iar pacientul trebuie să aibă posibilitatea de a-și alege locul în care se tratează. „Asiguratul alege spitalul ... iar banii care urmează pacientul ajung la spitalele mai bune și ajută la finanțarea și dezvoltarea de tot mai multe spitale moderne”, scrie Hozoc.

El arată de asemenea că sistemul public de sănătate nu este în stare să deconteze toate serviciile medicale care teoretic sunt acoperite de contribuțiile la asigurările de sănătate, fiindcă prețul plătit de cetățeni este mult sub costurile reale.

Hozoc prezintă și o soluție pentru ca pacienților să li se deconteze integral costul tratamentelor în spitalele private: introducerea asigurării pentru coplată. „Coplata trebuie să vină la pachet cu introducerea dreptului de a deduce asigurările medicale complementare, care acoperă exact coplata. Existența coplății atât la spitalele private, cât și la cele publice va permite furnizorilor de servicii medicale să-și acopere costurile reale, dar mereu sub presiunea competiției cu ceilalți furnizori. Pentru că banul urmează pacientul, care are libertatea să aleagă furnizorul cel mai bun”, explică Hozoc în postarea sa (https://www.hozoc.com/2020/01/31/toti-funizorii-de-servicii-medicale-privati-sau-de-stat-ofera-un-serviciu-public/ )

Specialistul în sănătate pledează în același timp pentru deschiderea sistemului de sănătate către toți furnizorii de servicii medicale, nu doar către spitalele și clinicile private.

Citește și: Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la meteorologi - Cod galben de ploi, ninsoare și viscol în 27 de județe

Florin Hozoc, care e directorul celui mai important furnizor de imunoglobulină de pe piața românească, consideră că „așa cum spitalele private asigură pacienților români serviciile medicale pe care spitalele de stat nu le oferă, tot la fel, companii private acreditate pot deschide centre de colectare de plasmă, așa cum se întâmplă deja în multe țări europene”. El propune ca legislația să fie modificată astfel încât ONG-uri sau operatori privați să poată colecta plasmă umană de la donatori, iar această plasmă să fie folosită ulterior pentru fabricarea de medicamente precum imunoglobulina. Reamintim că azi România importă 100% din cantitatea de imunoglobulină, dependența totală de importuri generând un deficit cronic pentru pacienți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.