Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Iordache a citit 'foarte atent' raportul MCV: 'Nu pot decât să remarc faptul că sunt foarte multe lucruri îndeplinite'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Florin Iordache in parlament

Raportul MCV publicat miercuri conţine atât aspecte pozitive, cât şi restanţe şi, printr-o mai mare colaborare între toate autorităţile implicate, raportul din 2018 va arăta că MCV pentru România poate fi eliminat, a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Florin Iordache.

Vezi AICI raportul MCV! (.pdf)

"Am apucat să văd şi eu Raportul. Cuvintele care se degajă la prima citire sunt acelea de transparenţă, de continuare a reformelor, de responsabilitate. lucru care îl facem şi noi acum şi de o continuare a discuţiilor între autorităţi. Deci eu cred că printr-o mai mare colaborare între toate autorităţile care sunt implicate în acest proces, fără îndoială în anul 2018 raportul MCV va arăta că într-adevăr mecanismul de cooperare şi verificare pentru România să fie ridicat. Spun asta pentru că o parte din condiţionalităţi au fost deja îndeplinite, o parte sunt în curs de îndeplinire iar altele care înseamnă legislaţia şi colaborarea instituţională între autorităţi sunt acum în desfăşurare. Ce aţi văzut şi continuă în perioada următoare este o transparenţă între tot ce înseamnă sistemul juridic din România şi printr-o consultare şi prin punerea în concordanţă a tuturor punctelor de vedere ale celor responsabili fără îndoială Comisia Europeană va recunoaşte paşi importanţi şi faptul că România nu mai are nevoie de un MCV", a declarat Iordache la Parlament.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte activitatea parlamentară, Codul de conduită a fost adoptat, fiind şi alte chestiuni care vizează colaborarea instituţională şi punerea în concordanţă cu deciziile CCR. "Deci, dacă citim foarte atent acest raport, eu nu pot decât să remarc faptul că sunt foarte multe lucruri îndeplinite. Într-adevăr, avem şi restanţe, dar, fără îndoială, în perioada următoare toate aceste restanţe vor fi îndeplinite, astfel încât obiectivul României rămâne ca în anul 2018 MCV să fie ridicat", a adăugat Florin Iordache.

El s-a arătat optimist în ceea ce priveşte legile justiţiei, care vor fi unele bune, rezultate din dezbaterile care vor urma la Parlament.

Totodată, deputatul PSD arată că, dacă va fi necesar sau, aşa cum recomandă şi în raport, se vor modifica anumite prevederi, şi trebuie să fie solicitat de partea română un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia acesta va fi solicitat în ceea ce priveşte numirea procurorilor de rang înalt. "Dar dacă, aşa cum s-a văzut în toate amendamentele, cât şi în proiectul legii care este depus, nu se modifică modalitatea de numire a procurorilor de rang înalt, nu este necesar să solicităm un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia. Dar, dacă vor fi modificări şi se va impune solicitarea unui punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, fără îndoială îl vom cere", a spus parlamentarul social-democrat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.