Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Iordache bate cu pumnul în MASĂ privind OUG 6: E singura soluție pe care o văd

Inquam Photos / Octav Ganea
florin iordache

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, marți, la dezbaterile din Comisia Juridică a Camerei Deputaților pe OUG 6/2016 privind mandatele de supraveghere, că dacă unele probe din dosarele penale sunt nule din cauza obținerii acestora pe protocoale ilegale, atunci o soluție este „revizuirea”, scrie Mediafax.

„Singura soluție pe care o văd și pe care o propun este abrogarea și stabilirea unei căi extraordinare de atac prin care cei care se consideră vătămați în drepturile lor, să se adreseze instanței (...) pentru restabilirea in integru a poziției pe care a avut-o anterior”, a declarat deputatul PSD Alexandru Bălănescu, la dezbaterile din Comisia Juridică pe marginea legii de aprobare a OUG 6/2016.

Deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției, a adăugat că dacă parlamentarii resping OUG 6/2016 fără să se refere și la ce se întâmplă cu efectele pe care le-a produs ordonanța, atunci „nu am făcut nimic”.

El a adăugat că probele obținute în dosare în baza protocoalelor ilegale reprezintă „automat probe nule”.

„Dacă vorbim de nulitate, să oferim persoanelor posibilitea revizuirii”, a adăugat Iordache.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, marți, la dezbaterile din Comisia Juridică cu privire la OUG 6/2016, că partidele de la guvernare vor să „intervină în dosare judecate definitiv” în special în cazul politicienilor.

Citește și: Vești IMENSE pentru BUGETARI! De ce vor beneficia de la 1 ianuarie 2019 .

„Să vii prin lege să invalidezi probele din dosare, este absolut nepotrivit. Poate ar fi bine să fie prezenți la dezbateri și reprezentanți ai CSM, să solicităm un punct de vedere CSAT”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, marți, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, cu privire la posibilitatea ca parlamentarii să stabilească prin lege înlăturarea unor efecte ale aplicării OUG 6/2016.

„Vă contraziceți. Aveți dreptul să votați sau . Deci nu ați înțeles nimic”, i-a replicat liderul comisiei Juridice, Eugen Nicolicea (PSD).

Deputatul USR a menționat că PSD-ALDE vor să redeschidă dosarele unor politicieni.

„Vă rog să respectați Opoziția. Ați fost și veți fi în opoziție. Am înțeles perfect ceea ce faceți, e dorința de a interveni în dosare deja judecate definitiv și a face în așa fel încât să redeschideți aceste cauze. Ați găsit aceste ordonanțe prin sertare și vă folosiți de acest pretext pentru a deschide dosare în special a politicienilor”, a declarat Stelian Ion.

Președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, a declarat, marți, în debutul dezbaterilor privind OUG 6 de punere în executare a mandatelor de supraveghere în procese penale, că parlamentarii au dreptul să stabilească „măsuri cu privire la efectele care s-au produs”.

„Când ai o lege de aprobare sau o lege de abrogare, legiuitorul, dacă consideră că este cazul, precizează în corpul legii de aprobare sau respingere, măsurile cu privire la efectele care s-au produs pe timpul cât ordonanța a fost în vigoare. Pe cale de consecință, vom vedea dacă soluția este de abrogare sau aprobare cu amendamente (...) și adăugăm măsurile care trebuie luate cu privire la efectele produse de OUG în timpul în care ea a fost în vigoare”, a declarat, marți, președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea.

El le-a propus membrilor comisiei să inventarieze propunerile.

„Cu privire la aceste efecte vă rog să vă gîndiți și după ce centralizăm aceste efecte vedem dacă există sau este nevoie de niște măsuri, fie de continuare a acestor efecte, fie de stingere. Și trebuie inventariate propuneri de măsuri. Aceasta este procedura pe care trebuie să o aprobăm aici”, a precizat Nicolicea.

Deputații juriști dezbat marți, proiectul de aprobare a OUG 6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică în procesele penale. Respingerea OUG ar putea conduce la revizuirea anumitor probe în dosare, potrivit ministrului Justiției.

Legea a fost adoptată tacit în Senat, Camera Deputaților fiind cameră decizională în acest caz.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a declarat pe 13 septembrie că OUG 6/2016 trebuie dezbătută în Parlament pentru a se decide dacă va fi respinsă sau completată, susținând că „Ministerul Justiției, CSM și Parchetul General ar trebui să stea la o masă pentru a găsi soluția”.

„Există o dezbatere, așteptăm punctul de vedere al Ministerului Justiției, pentru că până la urmă ordonanța 6 nu a venit de undeva din cer, a fost emisă de doamna Prună, când era ministru al Justiției. Dacă cumva și fără îndoială ordonanța 6 trebuie respinsă sau în mare parte respinsă...dar trebuie să punem ceva la articolul II, adică toate persoanele care au fost instrumentate cu încălcarea normelor de drept, se întâmplă ce? Și atunci, discutăm... Soluția este în parlament. Toți cei de bună credință, pornind cu Ministerul Jutsiției, CSM, Parchetul General, să vină, ne așezăm la masă și găsim soluția legislativă. Sunt foarte importante și protocoalele, dar aceste protocoale au adăugat la lege. Dacă au adăugat la lege și câțiva oameni au avut de suferit nu trebnuie să reglementăm? Nu este nicio amnistie mascată”, a afirmat președintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiției, Florin Iordache, în Parlament.

Întrebat dacă prin OUG 6/2016 se încearcă tatonarea unei legi pentru amnistie și grațiere, Florin Iordache a răspuns că nu, însă OUG 6/2016 trebuie ”rezolvată” în Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.