Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Iordache o atacă pe Raluca Turcan și prelungește lucrările la comisia pentru legile justiției: 'O blondă vorbește mult și nu știe despre ce vorbește'

facebook/ Raluca Turcan
Raluca Turcan

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a declarat, vineri, la Parlament, că a fost prelungită activitatea Comisiei speciale pentru legile justiției cu încă trei luni, adăugând că „o doamnă blondă din Opoziție” „ vorbește mult și nu știe despre ce vorbește”.

„Vă spun că este totală dezinformare. Încă o dată colega din Opoziție, e o doamnă blondă pe aici care vorbește mult și nu știe despre ce vorbește. (..) Eu vă spun așa: comisia tocmai și-a prelungit activitatea cu încă trei luni de zile. Asta nu înseamnă că se va da o OUG care vizează articole din codul penal, din codul de procedură penală, comisia nu va lucra. Ordonanța este cu treaba ei, își urmeză parcursul cu venirea în Parlament și discutarea. Comisia specială are în lucru cel puțin Codul Penal și Codul de procedură penală, legea executării pedepselor. Așteptăm și noi săptmâna viitoare codul penal să se pronunțe Curtea și să avem motivarea și abia apoi să ne putem apuca de lucru. Sper ca cei care fac astefl de afirmații să aibă o minimă decență să urmărească ce se desfășoară în Parlament. Noi ne-am prelungit activitatea cu încă trei luni de zile. Cum să o desființăm?”, a declarat Florin Iordache fiind întrebat dacă Comisia pe legile justiției va fii desființată.

Citește și: Băsescu le da o lovitură de proporții! Liderii Opoziției sunt în corzi

Prim-vicepreședinte PNL, Raluca Turcan, a declarat, vineri, că PSD-ALDE desființează Comisia Iordache pentru a putea da OUG pe Codul penal, pe amnistie și grațiere. În acest sens, Turcan cere respectarea solicitarării PNL de a beneficia de expertiza oficialilor europeni și să nu emită o OUG pe justiție.

„Reprezentanții PSD-ALDE au declanșat demersurile pentru desființarea Comisiei parlamentare speciale, condusă de Florin Iordache, însă nu fac acest lucru pentru a se conforma solicitărilor repetate ale autorităților europene referitoare la domeniul justiției și la cel al legislației penale. PSD și ALDE pregătesc terenul juridic pentru emiterea Ordonanței de Urgență pentru modificarea Codului Penal, respectiv pentru adoptarea Amnistiției și Grațierii” a declarat prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Citește și: Emil Boc a fost audiat! Despre ce dosar este vorba

Ea a precizat că emiterea unei OUG pe justiție ar pune „ între paranteze Parlamentul ca unică autoritate legiuitoare”.

„Existența acestei Comisiei speciale condusă de Florin Iordache este un impediment constituțional cert, întrucât obiectul său de activitate se suprapune cu intențiile Guvernului de a reglementa prin Ordonanță de Urgență. Or, justificarea emiterii unei OUG, punând între paranteze Parlamentul ca unică autoritate legiuitoare, se dorește a fi securizată prin desființarea forului a cărui existență ar scurtcircuita argumentația necesară adoptării unei astfel ordonanțe”, a precizat Turcan.

Citește și: Olguța, dezvăluire de proporții! De cine a fost blocată legea pensiilor

De altfel, liderul deputaților PNL a subliniat că, în ciuda „acestui tertip”, PSD-ALDE nu va reuși să înlăture în totalitate argumentele de neconstituționalitate referitoare la o astfel de Ordonanță de Urgență.

„Jurisprudența CCR în privința posibilității Guvernului de a legifera prin instrumente excepționale, cum este cazul angajării răspunderii (similar cu cel al emiterii unei Ordonanțe de Urgență) evidențiază faptul că Executivul nu se poate substitui Parlamentului, mai ales atunci când în procedura parlamentară se află soluții legislative identice cu cele pe care Guvernul ar dori să le legifereze. Chiar și prin acest tertip, PSD-ALDE nu va reuși să înlăture în totalitate argumentele de neconstituționalitate referitoare la o astfel de Ordonanță de Urgență.”, a adăugat Turcan.

Citește și: Detalii neștiute scoase la suprafață: Avere uriașă pentru noua șefă CSM!

Raluca Turcan cere să fie respectată solicitarea PNL de a beneficia de expertiza oficialilor europeni și să nu emită o OUG pe justiție.

„Calea corectă și firească pe care PNL a solicitat-o în repetate rânduri este respectarea întocmai a recomandărilor Comisiei Europene, prin raportul MCV, fundamentate pe rapoartele Comisiei de la Veneția, unde Partidul Național Liberal a dus modificările Legilor Justiției, ale Codului Penal și ale Codului de Procedură Penală. În acest sens, Parlamentul trebuie să accepte solicitarea PNL de a beneficia de asistența experților Comisiei Europene și ai Comisiei de la Veneția și în niciun caz modificarea acestor legi prin Ordonanță de Urgență, adică în sfidarea forurilor europene în care România este parte.”, a conchis Raluca Turcan.

Citește și: Amuzant! Ce au căutat românii pe eMAG în 2018

Premierul Viorica Dăncilă a discutat împreună cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu liderii USR, pe tema Ordonanței de Urgență privind modificarea codurilor penale.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că s-a discutat, în ședința PSD, oportunitatea unei ordonanțe de urgență de modificare a Codurilor penale pentru ca articolele declarate constituționale să intre în vigoare, urmând ca articolele neconstituționale să revină în Parlament.

Citește și: Gabriela Firea a fost în ‘inspecție’! Unde s-au făcut investiții în aparatură de circa 2 milioane de euro .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.