Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Iordache, un nou proiect CONTROVERSAT: Cine ar mai putea beneficia de pensii speciale (presă)

click.ro
pensie

Funcționarii din cadrul AEP vor beneficia de pensii speciale, potrivit unui proiect inițiat de deputatul PSD Florin Iordache. Un statut asemănător au și funcționarii CCR, și cei ai Consiliului Legislativ.

Personalul de specialitate din cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP) va beneficia de același statut cu funcționarii publici parlamentari în ceea ce privește calcularea pensiilor, menționează un proiect aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Proiectul a primit raport favorabil din partea Comisiei de muncă a Camerei Deputaților, deși Guvernul Grindeanu propusese respingerea acestuia. Inițiativa s-a aflat, inițial, pe ordinea de zi a ședinței de vot final de săptămâna aceasta, dar a fost amânat. Proiectul a fost inițiat de șase deputați PSD, printre care Florin Iordache. De aceleași drepturi beneficiază deja angajații Curții Constituționale (CCR) și cei ai Consiliului Legislativ, potrivit România Liberă.

Pensiile funcționarilor publici parlamentari nu sunt calculate pe baza contribuției la asigurările sociale, ci în funcțiile de veniturile realizate în ultimul an de activitate. La împlinirea vârstei de pensionare,  funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Pensia acordată nu poate depăși nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum și indemnizația de conducere și salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării, al funcției deținute sau al funcției asimilate, după caz.

Pentru fiecare an ce depășește vechimea de 14 ani în Parlament se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din baza de calcul, fără a depăși venitul brut avut la data pensionării. Pensiile de serviciu se actualizează prin aplicarea la cuantumul pensiei de serviciu aflate în plată a procentului de majorare a salariului de bază de care beneficiază funcțio-narul public parlamentar aflat în activitate, cu același nivel de salarizare și pe aceeași funcție publică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată, mai scriu scriu jurnaliştii de la România Liberă.

Citeşte şi: Românii au ieşit din nou în stradă. Ce cer acum manifestanţii .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.