Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Jianu: Lipsa susținerii antreprenoriatului este adevărata dramă a societății românești

florin jianu

Lipsa susținerii antreprenoriatului este adevărata dramă a societății românești, dramă pe care reprezentanții autorităților trebuie să o conștientizeze pentru a veni cu măsuri adecvate de încurajare a înființării de noi firme și extindere a dezvoltării celor deja existente, susține fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat Florin Jianu.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), care citează datele oferite de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în ianuarie 2017 s-a înregistrat cel mai mic număr de înmatriculări de persoane fizice și juridice (5.475), comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (8.288), în scădere cu 33,94%. Județele care au înregistrat cea mai mare scădere au fost Vrancea (cu 56,19%), Caraș-Severin (cu 47,67%) și Ialomița (cu 46,46%).

"Singurul județ care a înregistrat o dinamică pozitivă a fost Tulcea, cu o valoare de 4,69%, datorată, în opinia noastră, de punerea în practică a singurului instrument financiar Investiții Teritorial Integrate (ITI) din România, în valoare de peste 1,1 miliarde de euro", afirmă CNIPMMR. Conform sursei citate, primele trei domenii de activitate cele mai afectate sunt reprezentate de intermedierile financiare și asigurări (-86,52%), administrația publică și apărarea, asigurările sociale din sistemul public (-71,43%) și sănătatea și asistența socială (-57,38%). De asemenea, o scădere îngrijorătoare se constată și în domeniul IT (-36,76%), se mai arată în comunicat, conform Agerpres.

"Consider că sunt trei cauze principale care au dus la scăderea drastică a numărului de firme înregistrate la începutul acestui an. Prima este reprezentată de instabilitatea și lipsa predictibilității în societate, fapt ce a determinat ca mediul de afaceri să reacționeze rapid și să devină vulnerabil. În egală măsură, consider că birocrația (de exemplu, efectele formularului 088) și lipsa prevenției în activitățile de control ale instituțiilor statului reprezintă un alt obstacol important în stimularea înființării de noi firme. Nu în ultimul rând, slaba accesibilitate a fondurilor naționale și neaccesarea fondurilor europene a contribuit considerabil la scăderea atractivității înființării unei firme. Lipsa susținerii antreprenoriatului este adevărata dramă a societății românești, dramă pe care reprezentanții autorităților trebuie să o conștientizeze pentru a veni cu măsuri adecvate de încurajare a înființării de noi firme și extindere a dezvoltării celor deja existente!', a precizat Florin Jianu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.