Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI a revizuit ușor în scădere prognoza de creștere pentru economia globală în 2020

FMI

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit ușor în scădere prognoza de creștere pentru economia globală, de la o estimare în octombrie de 3% pentru 2019 și 3,4% pentru 2020 la un avans de 2,9% în 2019 și 3,3% în acest an, arată un raport de luni al FMI, citat de Reuters și AP, potrivit MEDIAFAX.

Revizuirea estimărilor de creștere a fost pusă pe seama unei încetiniri mai puternice decât se aștepta inițial a economiei Indiei - 5,8% creștere în 2020 față de prognoza anterioară de 7% - și a altor economii emergente, însă FMI precizează în raportul său că acordul comercial parțial dintre Statele Unite și China ar putea indica o viitoare relansare a comerțului internațional și a activității din industria prelucrătoare, aceasta din urmă fiind în teritoriul contracției în ultimele 12 luni la nivel global.

Citește și: Florin Cîțu vine cu explicații! Cum se găsesc fonduri pentru anticipate, dar pentru majorarea pensiilor și alocațiilor nu

Experții FMI arată că menținerea dobânzilor la niveluri foarte scăzute de către băncile centrale și reducerea tensiunilor comerciale vor impulsiona economia globală în următorii doi ani și vor ajuta la menținerea unei creșteri modeste, dar constante.

În acest moment, Fondul vede economia globală accelerând la 3,4% în 2021 de la un avans de 2,9% în 2019 și 3,3% în 2020. Un impuls de creștere de 0,5% pentru economia globală este reprezentat de efectul politicilor relaxate ale băncilor centrale. Federal Reserve, banca centrală americană, a redus anul trecut de trei ori dobânzile, sau costul împrumuturilor, și se așteaptă ca acestea să rămână la niveluri scăzute pentru viitorul apropiat.

Totodată, acordul comercial parțial și interimar dintre SUA și China, semnat săptămâna trecută, este așteptat să contribuie cu 0,2% la creșterea globală în acest an prin reducerea tarifelor vamale și efectul de îmbunătățire a sentimentului din mediul de afaceri.

Cu toate acestea, FMI avertizează că economia globală continuă să se confrunte cu o serie de riscuri printre care și posibilitatea ca tensiunile comerciale să se reamplifice. Totodată, spune FMI, multe din țări nu beneficiază de pe urma impulsului modest de creștere.

Citește și: Olguța Vasilescu a făcut anunțul! Planul pe care îl are PSD

Prezentând raportul la o conferință de presă la Forumul Economic de la Davos, Elveția, șefa FMI, Kristalina Georgieva, a spus că, după o încetinire în 2019, ar trebui să existe „o relansare moderată a creșterii globale în acest an și în viitor”.

„Vedem deja câteva semne provizorii de stabilizare. Dar încă nu am ajuns la un moment de cotitură”, a spus Georgieva.

FMI mai prevede o încetinire a creșterii economice și în Statele Unite, de la 2,3% în 2019 la 2% în acest an și 1,7% în 2021, parțial pentru că impulsul pe care economia l-a primit prin tăierile de taxe din 2017 dispare din economie.

Economia Chinei va continua, de asemenea, să decelereze, prevede FMI - de la 6,1% anul trecut la 6% în 2020 și 5,8% anul viitor. Deși economia Chinei va beneficia probabil de pe urma armistițiului cu Statele Unite, Beijingul continuă să gestioneze o tranziție dificilă de la o creștere economică rapidă, bazată pe investiții deseori alimentate cu datorie, către o creștere mai lentă, dar constantă, bazată pe cheltuielile populației.

De asemenea, creșterea economică a Japoniei este de așteptat să scadă de la 1% anul trecut la 0,7% în acest an la 0,5% anul viitor, în timp ce creșterea în cele 19 țări care alcătuiesc zona euro se va îmbunătăți ușor treptat: 1,2% în 2019, 1,3% în 2020 și 1,4% în 2021.

Citește și: Ar fi mutarea anului 2020! Frații ‘Dedeman’ ar putea provoca un real cutremur

Creșterea economică în regiunea Europei de Est este așteptată să rămână robustă, în consolidare la circa 2,5% în perioada 2020-2021 de la 1,8% în 2019 și revizuită în creștere cu 0,1% față de prognoza anterioară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.