DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

FMI cere Parlamentului Moldovei să stea potolit: Noi ne opunem schimbării guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei

Banca Nationala a Moldovei
Banca Nationala a Moldovei

Reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani, a spus că FMI este împotriva demiterii guvernatorului Băncii naţionale (BNM), Octavian Armaşu.

Potrivit agenţiei Infotag, el a spus acest lucru ieri, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune Moldova 1, comentând cererile mai multor deputaţi din opoziţie şi din partea majorităţii parlamentare de a-i exprima vot de neîncredere lui Armaşu, transmite Știri.md.

"Fondul Monetar a promovat întotdeauna ideea consolidării unei Bănci naţionale independente. Susţinem această independenţă, este extrem de importantă.

Dacă banca centrală ar fi fost compromisă, nu ar fi putut face faţă atât de eficient situaţiei actuale în contextul unui război într-o ţară vecină. Dacă n-ar exista resurse, am vorbi acum despre o presiune uriaşă asupra cursului de schimb, care ar destabiliza economia", a spus Chawani.

El a subliniat că BNM face paşi corecţi, datorită cărora este posibilă menţinerea stabilităţii în Moldova.

Răspunzând la o întrebare despre motivele nivelului ridicat al inflaţiei din Moldova, care în luna aprilie a constituit 27,3%, el a spus că aceasta este cauzată de dependenţa ţării de alimente şi energie.

"Preţurile au crescut brusc în comparaţie cu ţările din regiune. În Moldova realităţile sunt oarecum diferite. Cel mai bun mod de a înţelege de ce inflaţia în Moldova este atât de mare în comparaţie cu ţările vecine sau cu ţările din regiune este analizarea compoziţiei coşului de consum pentru ţară.

Cea mai mare parte a inflaţiei din Moldova, aproximativ 50%, provine de la preţurile la alimente şi energie. Să comparăm cu zona euro, unde această cifră reprezintă doar 25%. În Germania, energia şi alimentele reprezintă 10-15% din coşul de consum. Aceasta înseamnă că, dacă are loc un şoc de ofertă sau o creştere a preţurilor la energie, acest lucru va afecta foarte rapid economia Republicii Moldova şi preţurile vor creşte. Moldova este mai dependentă ; decât alte ţări de produse alimentare şi de energie", a spus Chawani.

Săptămâna trecută, preşedintele comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Dumitru Alaiba, a sugerat ca Octavian Armaşu să fie audiat în parlament.

Guvernatorul BNM a prezentat informaţia la o şedinţă a comisiei, după care, pe 19 mai, socialiştii au propus să-i fie exprimat vot de neîncredere lui Armaşu. Cu toate acestea, majoritatea parlamentară n-a mai susţinut această iniţiativă.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.