Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI: Epidemia de coronavirus este un risc la adresa revenirii 'fragile' a economiei globale

FMI

Epidemia de coronavirus a perturbat deja creşterea economică în China, iar o răspândire în alte ţări ar putea deraia revenirea „extrem de fragilă” prognozată pentru economia globală în 2020, avertizează Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Într-o notă pentru miniştrii de finanţe din G20 şi bancherii centrali aferenţi, instituţia financiară a evidenţiat numeroasele riscuri cu care se confruntă economia globală, printre care şi epidemia de coronavirus, o posibilă reapariţie a tensiunilor comericale dintre Statele Unite şi China sau dezastrele naturale legate de evoluţiile climatice.

Şefa FMI, Kristalina Georgieva, arată că epidemia de coronavirus este un prilej nefericit pentru ca liderii lumii să-şi aducă aminte cum evenimentele neprevăzute pot afecta o revenire economică fragilă. Aceasta le cere factorilor de decizie din G20 să lucreze împreună pentru a reduce alte riscul reprezentat de alte incertitudini precum comerţul, schimbările climatice sau inegalitatea.

„Incertitudinea devine noul normal", a scris Georgieva într-o postare pe site-ul Fondului Monetar Internaţional.

„În timp ce unele incertitudini – precum epidemiile – nu pot fi controlate, nu trebuie create noi incertitudini acolo unde acestea pot fi evitate", potrivit şefei FMI.

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din Grupul celor 20 de naţiuni se vor întâlni în această săptămână la Riad, Arabia Saudită, pe fondul incertitudinii cu privire la impactul coronavirusului COVID-19.

În ciuda izbucnirii epidemiei, FMI şi-a menţinut prognoza sa din ianuarie pentru o creştere de 3,3% a economiei globale în acest an, în creştere faţă de 2,9% în 2019. Totuşi ritmul de creştere a economiei globale reprezintă o revizuire descendentă de 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa din luna octombrie a anului trecut.

FMI a spus că relansarea economiei mondiale va fi modestă şi că aceasta ar putea fi deraiată de o reamplificare a tensiunilor comerciale sau o răspândire mai largă a coronavirusului, care a perturbat deja producţia în China şi implicit lanţurile de aprovizionare globale. Afectate au fost şi preţurile mărfurilor şi turismul din întreaga lume.

Oficiali chinezi au declarat recent că a doua cea mai mare economie din lume ar putea în continuare să-şi atingă ţinta de creştere economică pentru 2020, ân ciuda epidemiei.

Georgieva a declarat că FMI se aşteaptă la doar o mică reducere a creşterii produsului intern din China, cu excepţia scenariului în care epidemia se prelungeşte în vară, ceea ce ar agrava traiectoria de încetinire a economiei chineze.

Şefa Fondului Monetar Internaţional mai scrie în postarea sa pe site-ul FMI că acordul comercial în primă fază dintre Statele Unite şi China a eliminat o serie de efecte negative aşteptate iniţial să lovească economia globală şi să taie 0,2% din creşterea PIB-ului global.

Separat, comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni a declarat că aşteptata relansare a economiilor Italiei, Franţei şi Germaniei, după încetinirea din finalul lui 2019, a devenit incertă din cauza epidemiei de coronavirus.

Citat de Reuters, Gentiloni a spus pentru un post de radio italian că perspectiva pentru cele mai mari trei economii europene "nu este optimistă", însă există "speranţă pentru o relansare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.