Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI reduce la zero prognoza pentru creșterea PIB-ului Moldovei în 2022

capital.ro
FMI, Fondul Monetar Internațional

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimările privind avansul economiei moldovenești în acest an, de la 2% cât prognoza în primăvară până la 0%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat de instituția financiară internațională.

În regiune, evoluții economice mai proaste pentru acest an sunt prognozate pentru Ucraina (-35%), Belarus (-7%) și Rusia (-3,4%), transmite mold-street.com.

În schimb, prognozele privind România arată o creștere economică de 4,8%, Macedonia de Nord – 2,7%, Albania – 4%, Muntenegru – 7%, Armenia – 7%, iar Georgia – 9%.

În 2023, FMI se așteaptă ca producția economică a Moldovei să crească cu 2,3% și abia în 2027 să ajungă la un nivel de creștere de 5%.

Amintim că, în 2021, economia Moldovei a crescut cu 13,9% în termeni reali, după o contracție de 8,3% în anul precedent.

În august, Guvernul Moldovei și-a revizuit previziunile economice pentru 2022 la zero, de la 0,3%, pentru a reflecta efectele de contagiune economice ale războiului în Ucraina și creșterea puternică a prețurilor la energie.

Deficitul de cont curent al Republicii Moldova este prognozat să scadă la 12,4% din PIB în 2022, de la 12,8% în 2021. În 2023, decalajul de cont curent se va reduce la 8,5%, potrivit raportului. FMI estimează că, în acest an, rata inflației va fi de 30%, iar anul viitor – 8%.

La nivel global, FMI subliniază că economia mondială continuă să se confrunte cu provocări semnificative, care sunt influențate de efectele persistente venite din partea invaziei rusești din Ucraina, a crizei costului vieții ca urmare a presiunilor inflaționiste, precum și a încetinirii economiei chineze.

În cel mai nou raport FMI și-a menținut nemodificate prognozele conform cărora economia mondială va încetini de la un avans de 6% în 2021 până la unul de 3,2% în 2022, pentru ca în 2023 să încetinească până la 2,7%.

Instituția financiară internațională avertizează, însă, că cel puțin o treime dintre economiile lumii vor intra în recesiune tehnică, iar cele mai mari economii (SUA, Uniunea Europeană și China) vor continua să stagneze. În plus, experții FMI au calculat că există o probabilitate de 25% ca anul viitor creșterea economiei mondiale să fie mai mică de 2%, o situație care nu s-a mai întâmplat după 2011, exceptând criza financiară globală și primul an de pandemie.

„Pe scurt, ceea ce este mai rău abia urmează, iar pentru mulți oameni 2023 se va simți ca o recesiune”, a declarat directorul de cercetare de la FMI, Pierre Olivier Gourinchas.

În perioada 10-17 octombrie 2022 au loc reuniunile de toamnă ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Mondiale (BM).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.