Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI și Banca Mondială cer atenuarea poverii datoriilor ţărilor sărace

FMI

Banca Mondială (BM) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au cerut creditorilor bilaterali oficiali să atenueze imediat povara datoriilor celor mai sărace ţări ale lumii, care se confruntă cu consecinţele severe ale extinderii rapide a pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters potrivit Agerpres.

Într-o declaraţie comună, instituţiile au cerut creditorilor bilaterali oficiali să suspende imediat plata datoriilor ţărilor din Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (AID), dacă se solicită acest lucru.

Acele naţiuni, unde trăieşte un sfert din populaţia globului, iar două treimi dintre cetăţeni se află într-o sărăcie extremă, vor fi cele mai lovite de pandemie, avertizează BM şi FMI.

"Aceasta ar ajuta ţările IDA cu necesităţile urgente de lichiditate de care au nevoie pentru a face faţă dificultăţilor provocate de epidemie şi ar oferi timp pentru evaluarea impactului crizei şi a necesarului de finanţare pentru fiecare ţară", se arată în declaraţia comună.

Suspendarea plăţii datoriilor, în conformitate cu legislaţia naţională a ţărilor creditoare, va furniza "un sentiment global de uşurare pentru ţările în curs de dezvoltare" şi va trimite un semnal puternic pieţelor financiare, susţin BM şi FMI, care au cerut liderilor G20 să sprijine demersul lor.

Un "summit de urgenţă" al G20, consacrat luptei împotriva pandemiei de coronavirus, se va ţine joi prin videoconferinţă sub preşedinţia regelui Salman al Arabiei Saudite. Celor mai mari 20 de economii mondiale li se vor alătura alte ţări afectate de coronavirus, precum Spania, Iordania, Singapore sau Elveţia, dar şi lideri ai unor organizaţii internaţionale, ca Naţiunile Unite, Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi a Comerţului (OMC).

Maladia COVID-19 a făcut cel puţin 18.040 de morţi în întreaga lume şi a contaminat peste 400.000 de persoane de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale disponibile marţi la orele 18.00 GMT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.