Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI şi zona euro cer mai mult timp pentru un acord privind datoria Greciei

medscape
datorie grecia

Fondul Monetar Internaţional şi şefii de guvern din zona euro au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un acord privind reducerea datoriei Greciei, din cauză că zona euro nu şi-a clarificat încă intenţiile, a declarat vineri directorul general al FMI, Christine Lagarde, informează Reuters, conform agerpres.

Mai mulţi oficiali de rang înalt din zona euro s-au întâlnit vineri cu Christine Lagarde, cu ocazia reuniunii de la Bari a miniştrilor de Finanţe din G7, pentru a discuta măsurile de reducere a datoriei Greciei promise de Eurogrup în luna mai a anului trecut.

INCIDENT aerian deasupra Mării Negre. Un avion spion american, INTERCEPTAT de armata rusă

"Vom continua să lucrăm asupra acestui pachet de măsuri destinat reducerii datoriei. Nu există suficientă claritate la acest moment. Partenerii noştri europeni trebuie să fie mai clari cu privire la termenii reducerii datoriei, care constituie un imperativ", a declarat Lagarde cu ocazia reuniunii G7.

Fondul Monetar Internaţional condiţionează participarea sa la cel de-al treilea plan de asistenţă acordat de creditorii europeni Greciei, de un angajament al europenilor în favoarea reducerii datoriei Greciei, care se apropie de 180% din PIB. În schimb, o serie de guverne din zona euro, în frunte cu Germania, vor ca FMI să se alăture ultimului plan de asistenţă chiar dacă nu sunt de acord că Grecia are nevoie de o reducere a datoriei. În plus, Germania, ţară în care vor avea loc alegeri parlamentare în septembrie, susţine că o decizie cu privire la datoria Greciei ar trebui luată abia în 2018, când expiră actualul acord de asistenţă.

În schimb, FMI vrea mai multe detalii concrete cu privire la intenţiile europenilor. De exemplu Fondul vrea să ştie cât de mult sunt dispuşi europenii să prelungească maturităţile pentru împrumuturile acordate Greciei, chiar dacă aceasta este doar o măsură posibilă. "Măsurile de reducere a datoriei nu trebuie calibrate până la ultima zecimală sau introduse înainte de sfârşitul programului", dar promisiunile trebuie să fie însoţite de mai multe detalii decât cele prezentate până acum a declarat oficialul FMI.

JAF cu luare de ostatici la o bancă din Austria. Poliţia intervine cu forţele speciale - FOTO

Cu toate acestea, oficialii prezenţi la reuniunea de la Bari susţin că zona euro şi FMI sunt hotărâţi să ajungă la un acord până la data de 22 mai adăugând că discuţiile se poartă într-o manieră constructivă, chiar dacă mai mult multe lucruri de făcut înainte de a ajunge la un acord.

După mai multe luni de impas, Grecia şi creditorii săi europeni au ajuns la începutul lunii mai la un acord preliminar cu privire la reformele necesare pentru eliberarea unei noi tranşe din acordul de împrumutul. Însă acest acord preliminar are nevoie de aprobarea miniştrilor de Finanţe din zona euro, care se vor reuni în data de 22 mai.

Grecia are nevoie de noi fonduri pentru că în luna iulie are de rambursat datorii de peste şapte miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.