Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI va negocia un nou acord cu Republica Moldova

fmi

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va sosi în Republica Moldova în luna septembrie, a anunţat Departamentul european al instituţiei financiare printr-o scrisoare adresată guvernului de la Chişinău, ca răspuns la invitaţia acestuia, informează Moldpres.

Data exactă a vizitei experţilor FMI nu a fost stabilită deocamdată, dar, cel mai probabil, misiunea va sosi la Chişinău la 22 septembrie şi va avea, pe parcursul a două săptămâni, o serie de discuţii la Guvern, Banca Naţională, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, Serviciul Fiscal de Stat şi alte instituţii, precizează sursa citată.

Autorităţile de la Chişinău speră că semnarea unui nou acord cu FMI va permite deblocarea suportului bugetar, în primul rând din partea Băncii Mondiale şi Uniunii Europene, în sumă de 45 de milioane de dolari SUA şi, respectiv, 40,7 milioane de euro.

Noul premier al Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a solicitat la 31 iulie, chiar a doua zi după învestirea sa în funcţie, trimiterea de urgenţă a unei misiuni a instituţiei financiare internaţionale la Chişinău.

Valeriu Streleţ, care a declarat anterior că una din priorităţile guvernului său este relansarea negocierilor cu FMI, a precizat că misiunea va avea scopul să negocieze cu autorităţile de la Chişinău un nou acord de împrumut pentru Republica Moldova, în condiţiile unui deficit bugetar pronunţat.

FMI, Banca Mondială şi UE au anunţat în luna iunie îngheţarea sprijinului financiar pentru Republica Moldova, cerând, între altele, lichidarea celor trei bănci prin intermediul cărora a fost devalizat 1 miliard de dolari din sistemul bancar al statului moldovean - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. În acest sens, premierul Valeriu Streleţ anunţa zilele trecute începerea procedurii de lichidare în cazul acestor bănci.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.