Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI va oferi Moldovei încă 94 de mil. de dolari SUA și anticipează o `redresare modestă` a economiei RM în 2023

capital.ro
FMI, Fondul Monetar Internațional

Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, și-a încheiat vizita de evaluare la Chișinău. Astfel, până la finele lui aprilie, FMI ar trebui să decidă asupra alocării sumei de 94 de milioane de dolari SUA din cadrul programului curent cu Republica Moldova în sumă totală de 369 de milioane de dolari SUA.

Despre aceasta a anunțat șeful misiunii FMI, Ruben Atoyan, în cadrul unui briefing susținut la Guvern împreună cu premierul Dorin Recean.

În cadrul vizitei la Chișinău, experții FMI au diescutat cu autoritățile moldovenești despre evoluțiile macroeconomice recente, au evaluat perspectivele și riscurile pentru economie și s-au informat despre progresul atins în implementarea acțiunilor convenite în cadrul programului susținut de FMI.

Potrivit prognozelor FMI, economia Republicii Moldova va înregistra o redresare modestă în 2023.

„În linii mari, programul se realizează în parametrii conveniți în pofida unor circumstanțe dificile și a unor crize care se derulează concomitent. Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță. Reformele structurale avansează treptat, dar mai sunt necesare eforturi pentru a promova integritatea, capacitatea și independența celor mai importante în domeniul prevenirii și combaterii corupției și pentru a consolida cadrul legal anticorupție”, a declarat șeful misiunii FMI, Ruben Atoyan.

„Guvernul va trebui să mobilizeze resursele pe intern, să eficientizăm cheltuielile, să avem o guvernare disciplinată și, foarte important, să avem o discplină bugetară foarte bună. Obiectivul este să crește economia, să îmbunătățim climatul investițional, să sprijinim ÎMM-urile, să țintim mai bine asistența socială pe care o oferim cetățenilor noștri care sunt mai vulnerabili”, a menționat premierul Dorin Recean.

Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI, are o durată de 40 luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În luna mai 2022 a fost majorat volumul total de creditare la circa 826 milioane de dolari S.U.A. (594,3 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), din care 287,2 milioane de dolari S.U.A. (206,6 milioane de DST) au fost deja debursate.

Finanțarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani, iar finanțarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.