Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Foaie verde ananas, papagal ai fost, papagal ai rămas' - Scandal în plenul Camerei Deputaților, cu un ministru UDMR în prim-plan (video)

Inquam Photos - George Călin
Inquam Camera Deputaților plen Parlament

Grupurile parlamentare de la putere și din opoziție s-au acuzat reciproc luni, în ședința de plen în care fost invitat ministrul Sportului, Eduard Novak. Dezbaterea politică a avut loc la inițiativa USR, care i-a cerut ministrului UDMR clarificări în cazul unor potenţiale conflicte de interese. Discuția s-a transformat într-una etnică, după reproșurile AUR.

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a spus că discuţia legată de legalitate în privinţa acordării unor premii este una "pur politicianistă". El le-a dat și un răspuns „colorat” parlamentarilor din AUR care s-au referit la gesturile de anti-românism ale ministrului UDMR.

  • "Domnul ministru a explicat foarte bine şi foarte clar care sunt procedurile prevăzute de lege privind acordarea acestor premii şi acordarea rentei viagere. (...) Nu cred că trebuie să avem această falsă discuţie de moralitate. Şi îngăduiţi-mi şi mie aşa, la final, să fac şi eu declaraţie politică să le transmit tovarăşilor din 'epoca de aur' că avem şi noi o vorbă la noi în Ardeal: 'Foaie verde ananas/Papagal ai fost, papagal ai rămas!'", a declarat Csoma Botond.

Acuzații de iredentism

Deputatul AUR George Axinia a afirmat, luni, în plen, că ministrul Sportului, Eduard Novak, ar trebui să îşi dea demisia, susţinând că acesta "a consacrat intonarea imnului ţinutului secuiesc" în cadrul unor competiţii sportive desfăşurate pe teritoriul României.

"Pentru noi, românii, sportul este o componentă fundamentală a identităţii noastre naţionale. Mergem cu steagul tricolor în mână să îi susţinem pe sportivii noştri care fac performanţă la nivel internaţional şi suntem copleşiţi de emoţii la fiecare medalie obţinută de sportivii români când se intonează imnul naţional. Din păcate, domnule Novak, veţi rămâne în istorie drept ministrul acestei ţări care a transformat sportul într-o platformă de promovare a ideilor iredentiste maghiare. Sunteţi ministrul care a consacrat intonarea imnului ţinutului secuiesc în cadrul unor competiţii sportive desfăşurate pe teritoriul României. Tot în mandatul dumneavoastră, la finala Cupei României la fotbal, suporteri ai echipei din Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele în timpul intonării imnului României, iar apoi, după imn, au scandat 'Ungaria, Ungaria'", a spus Axinia, la dezbaterea "Ora Guvernului", la care a fost invitat ministrul Sportului.

Deputatul AUR a adăugat că ministrul Sportului a transformat domeniul pe care îl coordonează "într-un focar de tensiune în societate" şi "l-a subordonat intereselor UDMR, respectiv intereselor Guvernului de la Budapesta".

"Un asemenea comportament, în opinia noastră, a celor de la AUR, este absolut inadmisibil. Domnule ministru, în acest an federaţiilor de sport olimpice din România li s-a alocat ruşinoasa sumă de 20 de milioane de euro. Federaţia Română de Gimnastică a primit 1,2 milioane de lei. (...) Nu ne-aţi prezentat nicio strategie pentru îmbunătăţirea infrastructurii sportive din România. Domnule Novac, prin acţiunile dumneavoastră, în poziţia pe care o ocupaţi în Guvern aţi dovedit că nu ştiţi ce înseamnă spiritul de echipă, perseverenţa, disciplina şi respectul faţă de adversari. (...) Este clar că tot ce faceţi este împotriva românilor şi a României. Este limpede că trebuie să vă daţi demisia", a transmis Axinia.

Premii controversate

Deputatul USR Cristian Brian a spus la dezbatere că ministrul Sportului este "un şmecher" care "în loc să se ocupe de dezvoltarea sportului, îşi îmbogăţeşte rudele, găştile de interese şi apropiaţii".

"În sport premiile se iau pe bază de performanţă, în schimb, în sportul românesc, ministrul Novak a introdus premierea pe pe bază de grad de rudenie. De ce? Pentru că poate, dar asta înseamnă că îşi bate joc de munca tuturor sportivilor care se bat pentru medalii cu onoare şi mult sacrificiu şi muncă. USR l-a chemat azi în faţa românilor pe ministrul Novak pentru a da explicaţii faţă de abuzurile din ministerul pe care îl conduce. Mi-aş fi dorit să vorbim astăzi despre realizările domnului ministru, dar din păcate acestea sunt inexistente, şi asta pentru că România nu are un ministru al Sportului, ci un şmecher care, în loc să se ocupe de dezvoltarea sportului din România, îşi îmbogăţeşte rudele găştile de interese şi apropiaţii, un şmecher care intervine în alegerile federaţiilor atunci când rezultatele alegerilor nu îi convin, dar care, atunci când se întâmplă abuzuri în federaţii nu ia nicio măsură, un şmecher pus pe căpătuială care a ratat toate obiectivele pe care le-a anunţat la începutul mandatului şi care are zero respect faţă de sportivi, faţă de profesioniştii din sport şi faţă de România", a declarat deputatul USR, luni, "Ora Guvernului".

El i-a cerut explicaţii ministrului Sportului, Eduard Novak, pentru modul în care au fost acordate premiile.

"Au fost multe, ştiu, probabil nu mai ţineţi minte. V-aţi dat 75.000 de euro premiu când eraţi preşedinte al Federaţiei Naţionale de Ciclism. Aţi mărit din pix, fără pic de ruşine, cu 100% primele pentru sportivii participanţi la jocurile olimpice, doar acele prime pentru că acolo aveaţi interes direct, restul sportivilor au stat luni de zile să aştepte ceea ce li s-ar cuveni. Aţi dat peste 100.000 de euro unei federaţii sportive care, ce concidenţă, are secretar general o rudă de-a dumneavoastră. Şi cel mai recent exemplu (...) v-aţi premiat tatăl cu 112.000 de euro pentru jocurile paralimpice de la Tokio, doar că tatăl dumneavoastră n-a făcut parte din delegaţia oficială", a susţinut parlamentarul.

„Acest ministru are în spate o coaliţie cu majoritate de 70% şi ar fi putut face liniştit toate reformele de care are nevoie sportul din România. Din păcate se ocupă doar de găinării şi ăsta este şi cel mai trist lucru, că azi, în loc să vorbim despre dezvoltarea sportului, despre investiţii în baze sportive, sport de copii juniori, sport comunitar, finanţarea şi sponsorizarea sportului, trebuie să păzim ministerul de un individ care a luat instituţia pe persoană fizică", a transmis deputatul USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.