Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOAMETEA lovește SUA: Băncile de alimente sunt copleşite de amenicanii aflați în pragul inaniției

caleaeuropeana.ro
saracie

Noul preşedinte american Joe Biden va aborda vineri una dintre consecinţele cele mai vizibile ale crizei economice provocate de pandemia de COVID-19, promiţând un ajutor imediat milioanelor de americani fără locuri de muncă, nevoiţi să apeleze la băncile de alimente, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În aşteptarea votului în Congres pentru giganticul plan de ajutor de urgenţă destinat economiei în valoare de 1.900 miliarde de dolari, Biden urmează să semneze două ordine executive: primul vizează creşterea ajutorului alimentar în ţară pentru a face faţă celei mai grave crize din vremurile moderne, iar al doilea urmăreşte să consolideze drepturile sociale ale agenţilor federali.

La două zile după învestirea sa, noul preşedinte american continuă astfel să-şi pună în practică priorităţile prin decizii prezidenţiale. În trei zile, el va fi luat aproape treizeci astfel de ordine executive.

'Aproape 30 milioane de americani suferă că nu au destulă mâncare', a subliniat Brian Deese, directorul Consiliului Naţional Economic de la Casa Albă în cadrul unei conferinţe de presă.

Citește și: Judecătorii CCR explică de ce nu pot crește pensiile cu 40%: victorie de etapă a Guvernului/ MOTIVARE

'Aceasta vizează unu din cinci adulţi afro-americani şi latino, potrivit celui mai recent sondaj', a adăugat el, menţionând că, pe ansamblu, una din şapte gospodării a avut dificultăţi în a se alimenta corect.

În Statele Unite, unde şcolile ofereau mese zilnice elevilor din familiile sărace, 12 milioane de copii nu mai au suficientă hrană.

În oraşe, cozile au crescut la cantinele sociale, iar băncile de alimente sunt copleşite, inclusiv în suburbiile bogate ale capitalei federale Washington.

Biden va cere Ministerului Agriculturii (USDA) să extindă şi să flexibilizeze programul său de asistenţă pentru persoanele şi familiile cu venituri mici sau fără venituri (SNAP), care a înlocuit programul de bonuri alimentare Food Stamps, ceea ce a permis familiilor cu venituri mici să cumpere produse alimentare de bază din magazine speciale.

Bonitatea cardului electronic EBT (Electronic Benefit Transfer), care a succedat bonurilor de 1, 5 şi 10 dolari, ar urma să fie să fie mărită cu 15% 'pentru a reflecta în mod corespunzător costul meselor ratate' din cauza închiderii şcolii. În prezent, EBT oferă până la 5,70 dolari pe zi pentru un elev.

'Sunt acţiuni concrete destinate să ajute familiile care au nevoie de asistenţă în acest moment', a comentat Brian Deese. 'Dar toate acestea nu sunt suficiente pentru a rezolva criza alimentară cu care ne confruntăm', a recunoscut el.

'De aici necesitatea unui plan de salvare pentru economie', asupra căruia negocierile în Congres ar urma să înceapă în curând, a adăugat înaltul oficial.

În timp ce mulţi americani şi-au pierdut locurile de muncă şi nu au economii, administraţia Biden vrea, de asemenea, să se asigure că ajutoarele directe, aprobate deja de Congres, ajung la familiile care au cel mai mult nevoie de ele.

Potrivit Consiliului Economic Naţional, 'mulţi americani s-au confruntat cu dificultăţi în primirea primei serii de plăţi directe şi până la opt milioane de gospodării eligibile nu au primit plăţile emise în martie'.

Al doilea ordin executiv aşteptat să fie semnat vineri de Biden ar trebui să îmbunătăţească drepturile sociale ale angajaţilor federali.

Preşedintele Biden va emite un ordin executiv 'în primele 100 de zile' ale mandatului său care va obliga contractanţii privaţi să plătească un salariu minim de 15 dolari pe oră şi să le garanteze angajaţilor lor 'concediu de urgenţă plătit'.

'Aceste măsuri vor ajuta ca guvernul federal să devină un angajator model şi vor duce la restabilirea protecţiei sociale pentru funcţionarii publici de carieră care sunt atât de esenţiali pentru ţară', a comentat Consiliul Economic Naţional într-o notă.

Printre măsurile economice imediate, Joe Biden a emis deja un ordin executiv pentru prelungirea moratoriului privind evacuarea din locuinţe pentru chiriile neplătite.

Aproximativ 18 milioane de americani trăiesc în continuare din ajutorul de şomaj. Acest ajutor a fost prelungit până la sfârşitul lunii septembrie, precum şi posibilitatea de a lua concediu medical plătit în caz de contaminare cu SARS-CoV-2.

Şomajul în SUA se ridica la 6,7% în decembrie, cu mult faţă de 3,5% în urmă cu un an înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Preşedintele Joe Biden a emis joi o serie de ordine executive pentru a contracara pandemia de coronavirus. Victoria asupra COVID-19 este condiţia sine qua non pentru redresarea economică, susţine Biden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.