Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Foarte important seminar Uniunea Europeană-China în Parlamentul European privind proiectele de interconectivitate

arhiva personala
comisie Frunzulica

Astăzi, 23 mai, la Bruxelles, în Parlamentul European, deputatul european Doru-Claudian Frunzulică (PSD, S&D), a condus lucrările seminarului „The Belt and Road Initiative ” (noul Drum al Mătăsii) cu participarea unei importante delegații din China, formată din conducătorii unor instituții, centre de inovare, bănci, companii din industria grea, companii constructoare de autostrăzi și căi ferate, telecomunicații, implicate în implementarea inițiativei președintelui chinez Xi Jinping, „Belt & Road”, de interconectare a Chinei cu Europa, cu alte țări din Asia și Africa. Au participat mai mulți eurodeputați europeni și asistenți parlamentari.

Ca vicepreședinte al Grupului de prietenie UE-China din Parlamentul European, deputatul român Doru Frunzulică a susținut complementaritatea între programele de interconectivitate ale Uniunii Europene și proiectul chinez.

S-a amintit inclusiv formatul de colaborare 16+1, între China și 16 țări din Europa Centrală și de Est, 11 dintre acestea fiind membre ale UE.

Acest format de cooperare vine să susțină și să completeze anumite proiecte europene de infrastructură, scopul fiind transportul mai rapid și sigur de oameni, bunuri, servicii și capitaluri între Asia și Europa, între China și statele membre ale UE.

Aici s-a subliniat relația veche, tradițională de prietenie și cooperare pe care China o are cu țările europene din Europa Centrală și de Est. Partea chineză a prezentat stadiul inițiativei „Belt & Road” și necesitatea cooperării mai strânse cu Uniunea Europeană și statele sale membre, „România reprezentând un prieten vechi al Chinei, care susține puternic toate programele europene de interconectivitate (terestru, maritim, aerian, de energie, telecomunicații...) spre est. În primul rând, pentru că România reprezintă o poartă importantă de intrare dinspre Asia, a Uniunii Europene”, a spus Doru Frunzulică.

Reprezentanții chinezi au subliniat și importanța deosebită a portului Constanța pentru mărfurile chinezești destinate pieței europene, dar și pentru turiștii chinezi care vizitează Europa.

Deputatul Doru-Claudian Frunzulică a subliniat în final importanța României pentru schimburile est-vest, reiterând faptul că portul Constanța și Romania, în general, vor deveni și mai importante pentru schimburile economice și investițiile chineze, după aderarea la spațiul Schengen, care se preconizează să aibă loc în timpul președinției României a Consiliului UE, în prima parte a anului 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.