Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Focar de COVID-19 la Kremlin - Zeci de persoane din anturajul lui Vladimir Putin sunt bolnave

vladimir putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a dezvăluit joi că zeci de persoane din anturajul său sunt bolnave de covid-19, un cluster la Kremlin care l-a obligat să se izoleze, o ilustrarea a dificultăţilor Rusiei de a opri epidemia, relatează AFP, potrivit news.ro.

”În anturajul meu (...), nu una, nici două, ci câteva zeci de persoane s-au îmbolnăvit de covid-19”, a anunţat el într-o reuniune prin videoconferinţă a Tratatului Securităţii Colective (OTSC), reunită în summit în Tadjikistan.

”Am fost nevoit să-mi anulez în ultimul momet viizita la Duşambe, îmi pare cu adevărat rău”, a adăugat el.

Putin, în vârstă de 68 de ani, vaccinat în martie, a anunţat că urmează să rămână în izolare alte ”câteva zile”, din cauza acestui focar - fără precedent de la începutul epidemiei în cercul apropiat al liderului de la Kremlin.

Marţi el a anunţat că este necesar să se izoleze şi că s-a aflat în contact, ”în mod foarte apropiat” cu unul singur dintre colaboratorii săi - vaccinat, dar bolnav de covid-19.

Imunizat de aproape şase luni cu vaccinul anticovid Sputnik V, Vladimir Putin declara atunci că ”speră că totul se va întâmpla aşa cum trebuie” şi că vaccinul rusesc ”îşi va demonstra cu adevărat înaltul nivel de protecţie”.

MAI PUŢIN DE 30% RUŞI VACCINAŢI

Pătrunderea covid-19 în anturajul apropiat al preşedintelui rus subliniază dificultăţile Moscovei în lupta eficientă împotriva epidemiei, între o vaccinare care bate pasul pe loc şi respectarea aleatorie a reglulilor de distanţare socială şi de purtare a măştii de protecţie.

Rusia este, de altfel, una dintre ţările din lume în care pandemia s-a solodat cu cele mai multe morţi, un fenomen care a accelerat din cauză că ruşii nu se vaccinează cu vaccinuri din ţară, pe fondul unei neîncrederi, în pofida asigurărilor autorităţilor.

Ţara a fost deosebit de îndoliată de varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2, care face ravagii din iunie.

Potrivit agenţiei de statistică Rosstat, aproximativ 350.000 de ruşi au murit din cauza covid-19 până la sfârşitul lui iulie 2021.

Potrivit unui bilanţ întocmit de site-ul Gogov, numai 27,5% dintre ruşi au fost vaccinaţi complet din decembrie 2020 şi până în prezent.

Iniţial, Kremlinul, care dispune de patru vaccinuri ruseşti, şi-a stabilit ca obiectiv să atingă o vaccinare de 60% a populaţiei până în septembrie.

Înainte să-şi anunţe izolarea, Putin l-a primit luni, la Moscova, pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, dar şi numeroşi atleţi paralimpici, întorşi de la Tokyo.

ALEGERIÎN WEEKEND

Liderul de la Kremlin şi-a reluat abia recent participarea la evenimente publice şi a fost protejat printr-un dispozitiv dtrastic, în vederea unei evitări a oricărui contact cu noul coronavirus.

În urmă cu doar câteva săptămâni, zdrobitoarea majoritate a angajamentelor sale avea loc prin video, iar puţinele persoane care-l puteau întâlni personal trebuiau să stea 14 zile în carantină.

După o izolare strictă, în aprilie şi mai 2021, în primul val al epidemiei, autorităţile ruseşti au refuzat să introducă noi măsuri restrictive de amploare, cu scopul de a proteja o economie fragilă.

Izolarea lui Vladimir Putin are loc înaintea alegerilor legislative, în acest weekend, de vineri şi până duminică, un scrutin prevăzut timp de trei zile în vederea unei limitări a riscului de contaminare în secţiile de votare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.