Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Focar de pestă porcină africană în localitatea sibiană Hosman

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) a fost depistat în localitatea Hosman, unde au fost ucişi şase porci, alţi doi fiind deja morţi, informează, miercuri, un comunicat de presă al Prefecturii Sibiu.

Conform sursei citate, s-a stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului din localitatea Hosman cu o rază de 3 km.

"Începând cu data de 31.08.2022 se stabileşte o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea Hosman, cu o rază de 10 km (cuprinde si zona de protecţie), incluzând localităţile: Nocrich, Marpod, Ilimbav, Fofeldea, Colun, Glâmboaca, Porumbacu de Jos, Săcădate, Nucet, Cornăţel, Roşia, Ţichindeal şi Vurpăr din judeţul Sibiu. S-a decis uciderea suinelor existente în exploataţie, în număr de 6 capete tineret porcin (...), acţiune efectuată în dimineaţa zilei de 31.08.2022, în vederea limitării răspândirii bolii. Neutralizarea cadavrelor existente (8 capete porcine: 2 suine moarte; 6 capete suine care au fost ucise) s-a realizat prin ecarisare alternativă, îngropare în situ, pe raza localităţii Hosman", menţionează Prefectura Sibiu.

Evaluarea animalelor şi a produselor s-a derulat conform Hotărârii de Guvern nr. 1214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, potrivit Agerpres.

În cazul acestui focar, în funcţie de rezultatul anchetei epidemiologice efectuate de medicul veterinar oficial, se va acorda despăgubirea suinelor, pentru exploataţia în cauză, conform legislaţiei în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.