Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Focar de pestă porcină la o fermă din Timiș cu peste 50.000 de porci

rfi.ro
porci

Un focar de pestă porcină a fost depistat într-o fermă din judeţul Timiş a companiei Smithfield în care sunt peste 50.000 de animale. La nivelul Prefecturii Timiş au fost stabilite zonele de protecţie şi de supraveghere, pe o rază de 3 km, respectiv 10km.

Într-un comunicat de presă de sâmbătă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş informează că vineri a fost confirmat focarul de pestă porcină africană în exploataţia comercială de porci aparţinând SC Smithfield România, Ferma Voiteni , judeţul Timiş.

”În urma examinării probelor provenite de la porcii domestici din exploataţia comercială de suine aparţinând SC Smithfield România Ferma Voiteni, judeţul Timiş, rezultatul la LSVSA Timiş fiind pozitiv, au fost trimise şi la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti pentru confirmare şi identificare a virusului pestei porcine africane. După efectuare examenelor de laborator efectuate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, rezultate fiind pozitive, a fost confirmată Pestă Porcină Africană”, se precizează în comunicat.

După confirmarea pestei porcine africane a fost convocată sedinţa cu toţi membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârii de aprobare a zonelor de protecţie şi supraveghere din jurul focarului de Pestă Porcină Africană, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare / îngropare a cadavrelor de porci, scrie news.ro.

În această fermă sunt 53.764 de porci şi urmează să se stabilească exact câţi vor fi ucişi, având în vedere că animalele se află în mai multe hale.

Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului pestei porcine africane s-au stabilit cele două zone şi anume ozona de protecţie în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localităţii: Voiteg şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Folea, Ghilad, Ofseniţa, Deta, Opatiţa, Denta, Rovinţa Mare, Birda, Sângeorge, Berecuţa, Mănăstire din judeţul Timiş

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru porci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.