Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOCUS: Isaac Asimov - 100 de ani de la nașterea celui care a schimbat știința și literatura de ficțiune

Isaac Asimov

Joi, 2 ianuarie, se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Isaac Asimov, prolific scriitor american de origine evreiască născut în Rusia, cunoscut mai ales pentru lucrările sale literare științifico-fantastice, cea mai faimoasă dintre ele fiind seria "Fundația", potrivit Mediafax.

Isaac Asimov, unul dintre cei mai mari scriitori de science fiction ai secolului XX, a ajuns pe pământ american ca imigrant. Tatăl său a înțeles cum ar fi fost viața familiei sale după Revoluția Bolșevică și a decis că America va fi un loc mai bun pentru creșterea și educarea copiilor săi.

"În 1922, după ce sora mea, Marcia, s-a născut, tatăl meu a decis să emigrăm în Statele Unite", a scris Isaac Asimov în autobiografia sa. "Mama mea avea un frate care locuia în New York și care a fost dispus să ne ajute. Tatăl meu a venit în Statele Unite în speranța unei vieți mai bune pentru copiii săi, iar acest lucru i-a reușit cu siguranță. A trăit să vadă un fiu scriitor de succes, un alt fiu jurnalist de succes și o fiică măritată și fericită. Totuși, aceste lucruri au însemnat mari sacrificii pentru el", a mai scris Asimov, explicând: "în Rusia, tatăl meu era un negustor respectabil, pe când în Statele Unite nu știa nici măcar un cuvânt în engleză și a trebuit să ia totul de la capăt".

Isaac Asimov, pe atunci în vârstă de 12 ani, a început să scrie povești și să le citească prietenilor săi. La 18 ani, a citit revista Astounding Science Fiction și a scris o poveste SF pe care visa să o publice. Tatăl său l-a convins să îi prezinte personal povestea faimosului redactor al revistei, John Campbell.

Primele șase povești i-au fost respinse, dar tânărul Isaac a continuat să scrie și, patru luni mai târziu, a reușit să vândă prima sa poveste către o altă publicație. Apoi, a vândut încă două, inclusiv una care a fost publicată în Astounding Science Fiction.

Asimov a obținut un doctorat în chimie la Universitatea din Columbia în 1948. Până în 1950, a fost profesor la Școala de Medicină a Universității din Boston, iar apoi s-a dedicat exclusiv scrisului. Până în 1969 a reușit să publice nu mai puțin de 100 de cărți. Până la sfârșitul carierei sale, a scris și a publicat peste 500 de cărți, romane de ficțiune, dar și de non-ficțiune și colecții de povești scurte.

În 1977, a fondat revista Science Fiction Asimov. Voia ca publicația să le ofere noilor scriitori aceeași șansă pe care o primise când a fost publicat în adolescență. A scris cărți despre Shakespeare, despre Biblie, istoria americană, istoria mondială, istoria matematicii, istoria chimiei și cărți despre diverse ramuri ale matematicii și științei, inclusiv multe cărți despre astronomie.

A scris mai multe romane și nuvele care explorează interacțiunea dintre umanitate și roboți, povești care au redevenit populare odată cu apariția inteligenței artificiale.

"Eu, Robotul / I, Robot", o colecție de nuvele publicată în 1950, este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Asimov și stă la baza filmului cu același titlu în care a jucat Will Smith.

Seria "Fundația" prezice că viitorul va folosi o combinație de sociologie și matematică, adică "algoritmii", cei care stau la baza inteligenței artificiale.

Romanele lui Isaac Asimov au influențat filme legendare ale genului SF ca "Războiul Stelelor/ Star Wars" şi "Ghidul Autostopistului Galactic/ The Hitchhiker's Guide to the Galaxy".

Asimov a primit numeroase distincții pentru scrierile sale, inclusiv titlul de Mare Maestru acordat de Uniunea Scriitorilor de Ficțiune din America.

Isaac Asimov a murit pe 6 aprilie 1992, după ce a fost infectat cu HIV printr-o transfuzie de sânge în timpul unei operații pe inimă, în 1983. Informaţia a fost făcută publică la zece ani de la moartea sa, în volumul biografic "A fost o viață bună" scris de soția autorului, Janet Asimov.

Asteroidul 5020 Asimov este numit în onoarea sa, la fel şi un crater de pe Marte şi patru premii literare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.