Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Foile albe de hârtie devin un simbol al sfidării în protestele din China: 'Dacă te temi de o foaie albă de hârtie, ești slab în interior'

Reuters
protest china

Protestatarii chinezi au folosit foi albe de hârtie pentru a-și exprima furia față de restricțiile COVID-19, într-o manifestare rară de disidență publică care a depășit sfera rețelelor de socializare și a ajuns pe unele dintre străzile marilor orașe și în universitățile de top din China.

Protestele au fost declanșate de un incendiu într-un bloc din orașul Urumqi care a ucis 10 persoane. Acolo oamenii erau ținuți în carantină și tragedia a fost pusă pe seama restricțiilor COVID.

Studenți de la universități din orașe precum Nanjing și Beijing au protestat ținând în mână coli albe de hârtie, potrivit imaginilor care au circulat pe rețelele de socializare. Aceasta este o tactică folosită pentru a se sustrage cenzurii sau arestării, potrivit Reuters.

Și în Shanghai, oamenii care s-au adunat sâmbătă pe străzi au avut lumânări și foi albe de hârtie, potrivit martorilor și înregistrărilor video.

Un videoclip distribuit pe scară largă, arată o femeie singură care stă pe treptele Universității de Comunicare din China din orașul Nanjing, cu o foaie de hârtie înainte ca un bărbat neidentificat să intre în scenă și să o smulgă. Alte imagini au arătat zeci de persoane care au urcat pe treptele universității cu foi de hârtie albă, iluminate cu lanternele telefoanelor mobile.

Un bărbat a putut fi văzut ulterior certând mulțimea pentru protest.

„Într-o zi veți plăti pentru tot ceea ce ați făcut astăzi", a spus el, în înregistrări video obținute de Reuters.

„Și statul va trebui să plătească prețul pentru ceea ce a făcut", au strigat oamenii din mulțime.

Protestatarii au fost sfătuiți pe rețelele de socializare să aducă foi de hârtie la demonstrațiile planificate. De asemenea, mai mulți internauți și-au manifestat solidaritatea postând pătrate albe sau fotografii cu ei înșiși ținând în mână foi albe de hârtie pe WeChat sau pe Weibo. Până duminică dimineața, hashtag-ul a fost blocat pe Weibo.

„Dacă te temi de o foaie albă de hârtie, ești slab în interior", a postat un utilizator Weibo.

Protestele sunt rare în China, unde spațiul pentru disidență a fost aproape eliminat sub conducerea președintelui Xi Jinping.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.