Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondatorul WikiLeaks începe o nouă luptă în justiție: Ultima șansă de a se opune extrădării în SUA

Council of Europe
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a făcut apel la Înalta Curte din Londra pentru a bloca extrădarea sa în Statele Unite, unde ar urma să fie acuzat de fapte penale, a declarat vineri fratele său, ultimul pas în bătălia sa juridică care durează de peste un deceniu, transmite Reuters.

Assange, în vârstă de 50 de ani, este căutat de autoritățile americane pentru 18 capete de acuzare, printre care și o acuzație de spionaj, în legătură cu publicarea de către WikiLeaks a unor cantități uriașe de înregistrări militare și telegrame diplomatice confidențiale ale SUA, despre care Washingtonul a spus că au pus vieți în pericol.

Luna trecută, ministrul de interne, Priti Patel, a aprobat extrădarea sa, biroul său afirmând că instanțele britanice au concluzionat că extrădarea sa nu ar fi incompatibilă cu drepturile omului și că acesta va fi tratat în mod corespunzător.

Echipa de avocați a lui Assange, născut în Australia, a depus un recurs împotriva acestei decizii la Înalta Curte, a confirmat fratele său, Gabriel Shipton. Instanța trebuie să își dea aprobarea pentru ca apelul să fie judecat, dar este probabil ca procesul juridic să dureze luni de zile.

"De asemenea, îndemnăm guvernul australian să intervină imediat în acest caz pentru a pune capăt acestui coșmar", a declarat Shipton pentru Reuters.

Saga a început la sfârșitul anului 2010, când Suedia a cerut extrădarea lui Assange din Marea Britanie pentru acuzații de infracțiuni sexuale. Când a pierdut acest caz, în 2012, el a fugit la ambasada ecuadoriană din Londra, unde a petrecut șapte ani.

Când a fost scos în cele din urmă în aprilie 2019, a fost încarcerat pentru încălcarea condițiilor de eliberare pe cauțiune în Marea Britanie, deși procesul suedez împotriva sa fusese abandonat. El se luptă cu extrădarea în Statele Unite din iunie 2019 și rămâne în închisoare.

"Vom lupta împotriva acestui lucru. Vom folosi toate căile de atac", a declarat soția sa, Stella Assange, reporterilor după ce Patel a aprobat extrădarea sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.