Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondul de private equity Morphosis are în plan finanțarea a două companii, în 2021

deschide.md
financiar fiscal economie finante

În 2021, fondul de private equity Morphosis are în plan finanțarea a două companii din domenii precum servicii medicale, tehnologie, producție sau servicii B2B, prin investirea unei sume totale cuprinse între 10 și 20 de milioane de euro, anunță fondul.

În 2020 Morphosis a încheiat două tranzacții, preluând o participație majoritară în lanțul de clinici medicale specializat în imagistică și radiologie Medima Health și o deținere minoritară în Clinicile Dentare Dr. Leahu. Alături de investiția din 2019 în DocProcess, Morphosis are în prezent trei companii în portofoliu, potrivit mediafax.ro.

Vezi și: Neomarxiștii își duc planul până la capăt în ofensiva asupra Bisericii: Schimbă numele parcului 'Sfântul Ştefan' din București

În 2020, echipa Morphosis Capital a analizat propuneri de la peste 200 de companii ce căutau investiții, aspect ce a confirmat faptul că antreprenorii români sunt interesați să acceseze capital pentru creștere, în special finanțare de tip private equity.

Prima investiție a fondului, în septembrie 2019, a fost în compania de tehnologie DocProcess. Cu capitalul primit de la Morphosis, DocProcess și-a extins cu succes prezența în 2020 în Europa. În septembrie 2020, Morphosis a anunțat preluarea unui pachet majoritar în Medima Health. Infuzia de capital furnizată de Morphosis Capital va alimenta expansiunea Medima în România și dezvoltarea serviciilor de teleradiologie. În noiembrie 2020, Morphosis a preluat o participație minoritară în Clinicile Dentare Dr. Leahu. Investiția fondului va fi utilizată pentru accelerarea expansiunii Clinicilor Dentare Dr. Leahu în România cu 20 de unități medicale noi în următorii cinci ani.

Cu un capital subscris de 50 de milioane de euro, Morphosis se așteaptă să investească integral capitalul din primul fond până la mijlocul anului 2022, prin urmare mai devreme față de calendarul stabilit inițial. Conducerea intenționează să investească cu Morphosis Capital Fund I în alte patru companii locale. Între anii 2024 și 2025, fondul anticipează inițierea procesului de exit prin listarea companiilor din portofoliu la bursă sau prin parteneriat cu fonduri regionale sau globale. Strategia de exit pentru fiecare companie de portofoliu va depinde de decizia luată împreună cu fondatorii.

Morphosis Capital investește între cinci și 10 milioane de euro pe tranzacție în IMM-uri scalabile din România cu potențial pentru extindere națională și internațională și cu EBITDA de minim jumătate de milion de euro. Strategia de investiții a fondului permite fie preluarea de pachete minoritare fie majoritare, ce variază între 30% și 70%, în funcție de nevoile individuale ale fiecărei companii. Conform filosofiei fondului 'private equity with a human touch', un pilon esențial al politicii Morphosis Capital este ca, pe lângă accesul la capital, să formeze parteneriate cu companiile din portofoliu, pentru a aduce astfel o valoare reală în afacerile respective.

Fondul European de Investiții (FEI) prin Programul Operațional Regional, finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, este investitorul principal în Fondul Morphosis Capital I. În afară de FEI, printre investitorii în Morphosis se mai numără și Banca Transilvania, investitori instituționali din Belgia și Orientul Mijlociu precum și antreprenori de succes din România și din străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.