Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondul naţional de locuinţe de necesitate este insuficient, spune Dîncu

blocuri locuinte

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat joi că MDRAP lucrează la un program naţional de locuinţe de necesitate, apreciind că fondul actual este insuficient.

"Ministerul nostru lucrează la o analiză pentru (...) un program naţional de locuinţe de necesitate. De asemenea - mecanismul prin care se asigură aceste locuinţe de necesitate. Din nefericire, în acest moment, din fondul naţional de locuinţe, cel în proprietate publică este de 2%, dacă bine ştiu eu. Acest 2% este insuficient nu numai în aceste cazuri de situaţii de urgenţă, dar e insuficient pentru circulaţia inclusiv a forţei de muncă din zona administraţiei în teritoriu'', a spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, într-o conferinţă de presă.

Citește și: Doar 35 la sută dintre copiii de un an din județul Neamț sunt vaccinați

El a precizat că specialiştii MDRAP lucrează la Strategia Locuinţei, aflată în dezbatere publică.

"Vom schimba, probabil, în mare măsură, mecanismele actuale prin care se asigură locuinţe de interes public. Aici sunt mai multe tipuri - locuinţe pentru specialişti, locuinţe de necesitate. Cred că acest lucru se poate realiza prin mai multe modalităţi. Nu vom merge pe o singură variantă. (...) O modalitate va fi programul de construire de locuinţe pe care îl avem - ANL. ANL va construi, aşa cum construieşte şi acum, locuinţe pentru tineri, de necesitate şi alte tipuri", a explicat ministrul.

În opinia acestuia, vor trebui stimulaţi şi investitorii privaţi să construiască asemenea tipuri de locuinţe.

"Statul poate achiziţiona tipul acesta de locuinţe. Se pot construi programe speciale de parteneriat public-privat. În noua lege vom introduce mai multe mecanisme prin care trebuie să ajungem la un anumit fond de locuinţe. Nu ştim în acest moment, avem un stadiu, facem o strategie, iar în luna decembrie avem termenul limită pentru a vedea care este necesarul de locuinţe de necesitate, dacă vorbim de zona aceasta de seism major", a mai declarat el.

Conform datelor furnizate de MDRAP, în ultimii 15 ani au fost reabilitate 616 clădiri incluse în clasa I de risc seismic, dintre care 370 în Bucureşti. În 2016, au fost incluse 80 de clădiri în acest program, suma alocată fiind de 25 de milioane de lei, de cinci ori mai mare decât anul trecut.

De asemenea, sumele alocate de MDRAP în 2014 şi 2015 în vederea consolidării locuinţelor au fost de 5 milioane de lei (dintre care 2,8 milioane pentru Bucureşti). În 2014, gradul de accesare la nivel naţional a acestor fonduri a fost de 26%, în timp ce în Capitală nu a fost folosit nici măcar un leu din aceste sume. În 2015, gradul de accesare la nivel naţional a fost de 25%, iar în Bucureşti - 21%. Pe de altă parte, în 2012, la nivelul Capitalei au fost accesate 99% din fonduri (2,1 milioane lei), iar în 2011 Bucureştiul a accesat 73% (3,6 milioane lei).

"Sperăm că în acest an vom reuşi să absorbim total această sumă. Suntem în lucru deja la aceste clădiri şi pentru anii următori avem deja cereri foarte mari, probabil că va fi mult mai mare suma, pentru că am observat că se pot consuma aceste fonduri. (...) În anii trecuţi, au fost accesaţi puţini bani, dintr-un complex cauzal care ţine şi de administraţiile locale, probabil departamentele specializate de acolo. Dar aceste departamente s-au lovit de faptul că asociaţiile de locatari au respins aceste proiecte. Nu putem vorbi de o singură cauză. Sigur, o cauză poate fi şi lacuna legislativă, care a permis prevalenţa acestui drept individual în faţa unui interes colectiv major", a explicat Dîncu, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.