Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a raportat un profit trimestrial de 84 miliarde de dolari

igamingbusiness.com
Norvegia

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, unul dintre cei mai mari investitori globali, a raportat vineri un profit de 893 miliarde de coroane norvegiene (83,89 miliarde de dolari) în primul trimestru din 2023, faţă de pierderi de 653 miliarde de coroane norvegiene în urmă cu un an, datorită câştigurilor de pe pieţele de capital, transmite Reuters.

În primele trei luni din acest an, randamentul general al investiţiilor fondului a fost de 5,9%. Investiţiile în acţiuni au avut un randament de aproape 8%, iar portofoliul de bonduri a avut un randament de aproape 3%, potrivit Agerpres.

"Este de fapt unul dintre cele mai solide trimestre pe care le-am avut vreodată. În pofida turbulenţelor de pe pieţele financiare din martie, pe fondul temerilor privind o nouă criză bancară, investiţiile în acţiuni au avut un randament de aproape 8%", a anunţat adjunctul directorului general, Trond Grande.

El a adăugat că avansul pieţei bursiere a fost determinat, în principal, de sectorul tehnologic şi de consum.

Fondul suveran este gestionat de Banca Norvegiei şi deţine acţiuni în aproximativ 9.200 de companii din întreaga lume, controlând 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial. Fondul a primit în primul trimestru din 2023 fonduri de la Guvern în valoare de 217 miliarde de coroane.

La 31 martie 2023, aproximativ 70% din active erau deţinute în acţiuni, 27,3% erau investite în instrumente cu venit fix, 2,4% în imobiliare şi 0,1% în proiecte din domeniul energiilor regenerabile. Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine active de aproximativ 1.400 miliarde de dolari.

Înfiinţat în 1996, Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în obligaţiuni, acţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte de energie regenerabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.