Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondul suveran din Arabia Saudită vrea să mai cumpere o echipă de fotbal din Europa

ilfovsport.ro
minge fotbal

Proprietarul clubului de fotbal englez Newcastle United, fondul suveran PIF din Arabia Saudită, analizează posibilitatea achiziţionării unui alt important club de fotbal din Europa, în contextul în care regatul petrolier din Orientul Mijlociu se pregăteşte să cheltuie sume mari în domeniul sportului, a declarat pentru Bloomberg o sursă din apropierea acestui dosar.

Potrivit acestei surse, în ultimele zile Public Investment Fund şi-a schimbat punctul de vedere, trecând de la analizarea achiziţionării unei echipe mai mici de fotbal, la posibilitatea preluării unei alte echipe din una din primele cinci ligi din Europa. Modificarea strategiei PIF vine la mai puţin de o săptămână după ce UEFA a spus că va permite mai multor cluburi care au acelaşi proprietar să concureze în competiţiile sale de elită, a adăugat sursa care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

UEFA a permis cluburilor engleze Brighton & Hove Albion FC şi Aston Villa FC precum şi clubului francez Toulouse FC să joace în turneele din sezonul următor, chiar dacă proprietarii echipelor au participaţii la alte cluburi care vor concura în aceleaşi turnee. Decizia UEFA a venit după ce proprietarii cluburilor respective au convenit că vor lua măsuri pentru a se asigura că echipele vor fi gestionate independent unele de altele, potrivit Agerpres.

Aceasta este o schimbare radicală a poziţiei UEFA care timp de mai mulţi ani a interzis echipelor cu acelaşi proprietar să joace unele împotriva altora în competiţii precum Cupa Campionilor şi Liga Europei, în ideea de a păstra integritatea principalelor turnee europene de fotbal.

În anul 2021, Public Investment Fund a fost în fruntea unui consorţiu, care i-a inclus şi pe britanicii Jamie Reuben şi Amanda Staveley în calitate de investitori minoritari, care a plătit 300 de milioane de lire sterline (391 milioane de dolari) pentru preluarea clubului de fotbal englez Newcastle United. Între timp proprietarii au investit puternic în clubul din Premier League astfel că în sezonul următor Newcastle United va juca în Cupa Campionilor, pentru prima dată în ultimii 20 de ani.

Sursa citată de Bloomberg a dezvăluit că proprietarii Newcastle United au explorat mai multe posibile ţinte de preluare, inclusiv clubul belgian KV Oostende, dar au dorit să mai aştepte până când UEFA îşi va clarifica poziţia înainte de a merge mai departe cu o nouă achiziţie.

Preluarea Newcastle United rămâne una din cele mai importante investiţii în sport făcute până acum de Arabia Saudită. Regatul a făcut din investiţiile în sport unul din pilonii strategiei sale de diversificare a economiei, creştere a turismului şi dobândire a unei influenţe politice mai mari. În ultimele luni Arabia Saudită a făcut mai mulţi paşi pentru consolidarea campionatului local de fotbal prin atragerea mai multor staruri internaţionale, inclusiv din Prima Ligă engleză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.