Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondurile private de pensii cumulau active de 83 mld. lei la finalul lunii martie: creșterea era de 33%

pensie pensii pensionar

La finalul lunii martie a anului 2021, fondurile de pensii private (Pilon II și Pilon III) au cumulat 83,34 miliarde lei în active totale, cu 33% mai mult comparativ cu anul anterior, arată un raport al autorității de supraveghere financiară, informează Mediafax.

Piața pensiilor private a fost cel mai puțin afectată de pandemia COVID-19, având în vedere politica de economisire și de investire pe termen lung. Pe parcursul timpului au existat episoade de volatilitate care au marcat fondurile de pensii private, însă activele acestora au înregistrat, per ansamblu, creșteri de la perioadă la perioadă, spune ASF.

Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au înregistrat un nivel de 7,9%. Ponderea investițiilor în instrumente cu venit fix reprezenta, la sfârșitul primului trimestru al anului, 71% din totalul portofoliului investițional al fondurilor de pensii private, în timp ce 24% au investiții în acțiuni.

Fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II (ianuarie-martie 2021) înregistrau o valoare totală a activelor de 80,24 miliarde lei, o valoare a activelor nete de 80,19 miliarde lei, iar numărul participanților era de 7,68 milioane persoane. Contribuția medie a participanților era de 197 lei/participant, contribuțiile virate în sistemul de pensii administrate privat totalizând 2,42 miliarde lei. Rata medie ponderată de rentabilitate este 6,10%, valoarea medie a activului unui participant a ajuns la 10.670 lei, iar plățile activului personal net către participanți cumulează circa 64 milioane lei pentru 3.991 participanți și beneficiari.

Citește și: EXCLUSIV Angajații de lux ai României: peste 50 de bugetari au salarii care depășesc 50.000 de lei pe lună

Fondurile de pensii facultative – Pilonul III (ianuarie-martie 2021) au ajuns la o valoare totală a activelor nete de 3,10 miliarde lei, numărul de participanți înregistrați în sistemul pensiilor facultative fiind de 534.760 persoane. Contribuția medie este de 145 lei/participant, contribuțiile virate în sistemul de pensii facultative totalizând 92 milioane lei. Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc ridicat este 9,09%, rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc mediu este 7,79%, valoarea medie a unui cont a ajuns la 5.797 lei, iar plățile activului personal net către participanți sunt de aproximativ 27 milioane lei pentru 2.587 participanți și beneficiari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.