Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Formarea majorității: Cu ce cărți joacă PSD

PSD are de partea sa toate premisele pentru a crea majoritatea absolută. Care sunt variantele de care dispun social-democrații?

  1. Împrumutarea de bună voie a câtorva parlamentari ALDE
  2. Ruperea ALDE în forță
  3. Racolarea de parlamentari dinspre PNL, USR sau PMP

După cum vedem, PSD nu duce lipsă de mutări. Prima variantă pare și cea mai simplă. În ceea ce îl privește pe Tăriceanu, pe care îl leagă o lungă colaborare cu PSD și care îi datorează acestui partid inclusiv rămânerea sa în prim-planul politicii, prin funcția de președinte al Senatului, este greu de crezut că va fi dispus să renunțe la pasărea din mână pentru cea de pe gard.

Cu alte cuvinte, continuarea parteneriatului cu PSD îi conferă mai multă siguranță decât jocul de poker din ultimele zile, prin care se încearcă o guvernare de centru-dreapta. Mai mult decât atât, președintele Senatului are de ales între împrumutarea de bună voie a câtorva parlamentari către PSD, sau pierderea lor definitivă, care este cea de-a doua variantă anunțată la începutul materialului. Având un partid care a trecut cu puțin pragul celor 5%, e greu de crezut că Tăriceanu este dispus să riște, chiar și în varianta în care guvernarea de centru-dreapta ar urma să fie condusă de el sau de Daniel Constantin.

Cea de-a treia variantă anunțată este și ea la fel de posibilă. În PNL nu e greu de crezut că există printre noii aleși și oameni nemulțumiți. Perioada nesigură care se anunță în continuare pentru liberali poate reprezenta un motiv suficient pentru ca unii parlamentari să decidă să părăsească barca.

USR poate fi numit unul dintre partidele câștigătoare ale acestor alegeri. Chiar dacă au scos un scor bun, oamenii pe care partidul îi va trimite în Parlament nu au fost testați, nu sunt cu toții cunoscuți în detaliu, iar varianta penetrării listelor de candidați ale USR de către apropiați ai partidelor mari s-a mai vehiculat și nu poate fi trecută cu vederea. Deci, în teorie, pot exista parlamentari USR dispuși să treacă la PSD. Cu atât mai mult cu cât de ieri s-a născut și un posibil alibi, prin scandalul deschis de Sergiu Moroianu, din care nu lipsesc ingrediente precum denigrări, sabotaje și abuzuri.

Nu în ultimul rând, nici PMP nu este ferit de posibilitatea ca anumiți parlamentari să fugă spre PSD. Nu trebuie uitat că partidul condus de Traian Băsescu a trecut printr-o fuziune cu UNPR, mai vechiul partid balama al social-democraților. Iar cum mirajul guvernării poate oferi halucinații chiar și celor mai fideli oameni, nici această variantă nu trebuie exclusă.

Astfel, cu tot jocul pornit de Klaus Iohannis în ultimele zile, PSD a intrat în această mână cu cărțile potrivite și pare greu de crezut o variantă în care social-democrații să lipsească din guvern. Cu o singură rezervă: Dacă Liviu Dragnea va ține morțiș să ajungă premier, situația se poate schimba radical.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.