Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusoaice punk lansează o melodie anti-Putin (video)

townnews.com
Pussy Riot

Trupa rusă de muzică punk Pussy Riot a lansat un nou cântec pentru a protesta faţă de războiul din Ucraina şi a cerut totodată ca preşedintele Vladimir Putin să fie judecat pentru faptele sale, informează DPA, conform Agerpres.

Într-un comunicat de presă publicat odată cu noul single, intitulat "Mama, Don't Watch TV" (Mamă, nu te uita la televizor, n.red.), membrii formaţiei ruse au spus că guvernul lui Putin este "un regim terorist" şi că preşedintele ţării, membrii guvernului, generalii şi agenţii propagandei de stat sunt "criminali de război".

"Acest cântec reprezintă declaraţia noastră împotriva războiului pe care Putin l-a început în Ucraina. Pe 24 februarie 2022, Rusia a început un atac militar de mare amploare asupra Ucrainei", au declarat membrii grupului Pussy Riot în acel comunicat.

"Bombele şi rachetele ruseşti au distrus case ucrainene, şcoli, spitale, au devastat oraşe şi au distrus vieţi omeneşti. Noi credem că regimul Putin este un regim terorist şi că Putin însuşi, membrii guvernului său, generalii şi agenţii propagandei sunt criminali de război", au adăugat ei.

Grupul punk a precizat că refrenul noului său cântec are la bază cuvintele rostite de un soldat rus capturat, care i-ar fi spus mamei sale într-o conversaţie telefonică: "Mamă, nu există nazişti aici, să nu te mai uiţi la televizor".

Videoclipul piesei conţine scene filmate din timpul acestui război şi imagini cu membrii formaţiei.

În declaraţia sa, trupa rusă a formulat şi o cerere în trei puncte, solicitând ţărilor lumii să nu mai cumpere petrol şi gaze naturale din Rusia şi să nu mai vândă arme şi muniţie către Rusia.

Membrii grupului punk au cerut şi confiscarea banilor din conturile deschise la bănci occidentale şi a bunurilor deţinute de oficialii şi oligarhii ruşi, alături de introducerea unor sancţiuni personale împotriva acestor indivizi, precum şi înfiinţarea unui tribunal internaţional care "să îi judece pe Vladimir Putin, angajaţii propagandei de stat ruse, ofiţerii de armată şi pe toţi cei care sunt vinovaţi de genocidul comis asupra naţiunii ucrainene".

Trupa Pussy Riot a devenit cunoscută după ce a protestat de mai mult ori faţă de acţiunile întreprinse de guvernul şi oficialii din Rusia.

În 2021, ministrul rus al Justiţiei a desemnat-o pe una dintre membrele trupei, Nadejda Tolokonnikova, drept "agent străin" în cadrul unor acţiuni organizate pentru reducerea la tăcere a disidenţilor.

Titulatura de "agent străin" aduce o supraveghere suplimentară din partea autorităţilor guvernamentale şi include conotaţii puternic peiorative, care pot să le discrediteze pe persoanele vizate.

Tolonnikova devenise cunoscută pe plan internaţional după ce a participat în 2012 la un protest organizat în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, după care a petrecut aproape doi ani în închisoare.

Una dintre colegele sale de trupă, Maria Aliokina, a fost de asemenea arestată la Moscova în 2021 după izbucnirea unor proteste care cereau eliberarea liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.