Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Formula 1 va avea doar trei curse de sprint în 2022

formula 1

Formula 1 va avea doar trei curse de sprint de calificare în 2022, a anunţat luni Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) după o reuniune cu F1 şi echipele participante, în condiţiile în care disciplina dorea să existe şase astfel de curse, transmite AFP, potrivit Agerpres.

La două luni după titlul obţinut de Max Verstappen în Formula 1, "zilele următoare" FIA va anunţa "modificări structurale", după ce a investigat evenimentele de la ultimul Mare Premiu, de la Abu Dhabi, unde Lewis Hamilton a pierdut titlul în condiţii controversate legate de deciziile directorului cursei.

Între timp, F1 a făcut progrese pe alte fronturi. Testat de trei ori în 2021, noul format de cursă de sprint de sâmbătă este reînnoit pentru trei MP în 2022: al regiunii Emilia-Romagna (24 aprilie), al Austriei (10 iulie) şi al Braziliei (13 noiembrie).

În timp ce F1 şi directorul său sportiv Ross Brawn menţionaseră un acord de principiu pentru şase curse de sprint, FIA a vorbit despre un "număr rezonabil în lumina presiunilor (financiare - n. r.) deja exercitate asupra echipelor pentru acest sezon odată cu introducerea unor modificări majore ale regulilor".

Odată cu formatul sprint, calificările clasice (contratimp) au loc vineri, nu sâmbătă. Rezultatul lor stabileşte grila de start pentru o primă cursă de sprint de aproximativ 100 km (adică 30 de minute) sâmbătă, al cărei clasament determină la rândul său grila pentru Marele Premiu (300 km) de duminică.

În 2022, aceste curse de sprint vor oferi mai multe puncte în campionat: de la 8 puncte pentru primul loc la un punct pentru locul 8, în timp ce în 2021 doar primii trei au obţinut puncte bonus. În fine, pentru a evita confuziile apărute în urma acestui nou format, pole position-ul oficial va fi atribui celui mai rapid pilot în calificările de vineri.

În altă ordine de idei, după fiasco-ul de la MP al Belgiei 2021, încheiat cu victoria lui Max Verstappen, care a obţinut jumătate din punctele prevăzute deoarece cursa nu s-a putut disputa din cauza ploii intense, FIA a dorit să remedieze situaţia.

"Nu va fi acordat niciun punct dacă liderul nu a parcurs cel puţin două tururi fără intervenţia unui safety car şi/sau a unui safety car virtual", a explicat FIA într-un comunicat.

FIA a introdus un sistem de punctaj progresiv în funcţie de distanţa parcursă efectiv: 6 puncte vor fi obţinute de câştigător (apoi 4, 3, 2, 1 de următorii piloţi) în cazul în care cursa durează mai mult de două tururi, dar mai puţin de 25% din distanţa prevăzută.

Între 25% şi 50%, câştigătorul va primi 13 puncte (apoi 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pentru următorii). Iar între 50% şi 75%, vor fi 19 puncte (apoi 14, 12, 9, 8, 6, 5, 3, 2, 1).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.