Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se schimbă formula de calcul a indemnizației pentru angajații cu program redus

edupedu.ro
Bani

Formula de calcul a ajutorului financiar pentru angajații cărora li s-a redus timpul de lucru (măsura Kurzarbeit) a fost modificată în comisiile parlamentare și în această săptămână proiectul se află la vot final în Camera Deputaților. Nu este singura modificare a programului Kurzarbeit, alte schimbări fiind legate, de oferirea unui spațiu de manevră mai larg pentru angajatori.

Citește și: Florin Cîțu: Interzicerea cumulului pensie - salariu de la stat NU va bloca niciu domeniu

În acest moment, legea prevede că pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut lunar prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut lunar aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Noua formulă de calcul adoptată de comisiile de muncă și buget este: `Pe durata reducerii timpului de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (1), salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru”.

Explicația parlamentarilor este: 'Formula actuala a legii nu ia in calcul situatia in care salariatul are absente platite sau neplatite in luna de aplicare reducere program de lucru. In aceste cazuri, prin aplicarea formulei de calcul din lege, salariul brut poate depasi salariul de lunar. Totodata, se acorda angajatorilor posibilitatea de a face aplicarea prevederilor mai favorabile salariatilor, deja castigate de acestia prin acorduri colective. Ar trebui luata in vedere situatia concediilor medicale care pot genera un venit marit a celor care o folosesc in contextul Kurzarbeit versus persoanelor fara concedii medicale.

ALTE MODIFICĂRI:

***Angajatorul poate modifica programul de muncă ori de câte ori este necesar, cu obligația de a justifica o astfel de modificare.

Motiv: În condițiile reducerii timpului de muncă este posibil să apară necesitatea reorganizării timpului de muncă. Flexibilizarea conceptului de „luna” sau „lunar” apare necesara in acest context, pentru marii angajatori, dar nu numai, fiind extrem de dificil sa previzioneze inainte de inceperea fiecarei luni calendaristice cauzele care ar putea intrerupe activitatea. Astfel de cauze pot aparea intempestiv si in totalitate in afara controlului angajatorului, cum ar fi in cazul intreruperilor lanturilor de aprovizionare.

*** În prezent decizia angajatorului privind reducerea timpului de muncă, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile şi drepturile salariale aferente se comunică salariatului cu cel puţin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii. Comisiile parlamentare au decis că se poate face comunicarea către salariat „cu cel puțin 24 de ore anterior aplicării efective a măsurii, în cazul în care intervine o modificare a programului de lucru determinată de o creștere a activității angajatorului care necesită suplimentarea personalului sau în cazul în care se impune înlocuirea unui salariat care se află în imposibilitatea de a presta activitate conform programului său de lucru”.

Explicația este: „În practică, există posibilitatea ca angajatorul să primească comenzi ocazionale pe care să le onoreze într-un termen scurt, având astfel nevoie să suplimenteze forța de muncă. Astfel, prin acest amendament se urmărește o mai mare flexibilitate pentru angajator în gestionarea activității. Sunt situații excepționale care impun modificarea rapidă a programului de ucru lastfel încât să nu mai fie posibilă informarea salariatului cu 5 zile anterior. Intervenția rapidă a salariaților în cazul unui vârf de activitate trebuie să se realizeze imediat fiind și în interesul salariaților o astfel de măsură deoarece este de natură a îmbunătăți situația economică a angajatorului favorizând pe viitor ieșirea din contextul ce a determinat reducerea timpului normal de lucru. La fel, pot exista posturi cheie care nu pot fi lăsate descoperite în cazul în care intervine o situație excepțională ce nu permite salariatului programat să presteze activitatea corespunzătoare, aspect ce impune înlocuirea într-un interval de timp cât se poate de scurt”.

*** În situaţia în care bugetul angajatorului destinat plăţii cheltuielilor de personal permite, indemnizaţia poate fi suplimentată de angajator cu sume reprezentând diferenţa până la nivelul salariului de bază corespunzător locului de muncă ocupat, fără ca această diferenţă să poată fi decontată

Motiv: Pentru a da posibilitatea acelor angajatori care pot să acorde un cuantum mai mare al indemnizaţiei, în scopul menţinerii angajaţilor, mai ales a celor a căror activitate este căutată pe piaţa forţei de muncă

**** Dacă acum pe perioada de aplicabilitate a măsurii Kurzarbeit, angajatorilor le este interzisă angajarea de personal pentru prestarea unor activităţi identice ori similare cu cele prestate de către salariaţii al căror timp de muncă a fost redus, cât şi subcontractarea activităţilor desfăşurate de salariaţii al căror timp de muncă a fost redus, comisiile parlamentare au introdus o excepție: „Este permisă angajarea pentru înlocuirea salariaților al căror program a fost redus în condițiile prevăzute la alin.(1) dacă încetarea contractului individual de muncă are loc în condițiile art. 56, 61 și 81 din Legea nr.53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Motiv: Pot exista situații, în practică, în care o companie are un singur șofer angajat, iar acesta își dă demisia. În această posibilă speță, activitatea lui nu va putea fi probabil suplinită de cei care fac producție, aceștia neputând lipsi de la program pentru a efectua aprovizionare sau livrare de mărfuri. Un alt exemplu: personalul de pază care este autorizat să poarte armă, nu poate fi înlocuit de alți salariați, aceștia nevând permis de port armă. De asemenea, procesul tehnologic poate impune angajarea unui nou salariat în locul celui plecat, dacă pe procesul de producție ceilalți salariați au alte sarcini care nu pot fi executate în același timp.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.