Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forța Operativă Rusich, o grupare neonazistă rusă, incită la execuția sumară a prizonierilor de război (Foto)

The Daily Beast
Rusich forta mercenari rusi

O grupare neonazistă pro-Kremlin, activă în Ucraina, incită la atrocități împotriva prizonierilor de război și susține în mod explicit tortura pentru obținerea de informații, inclusiv „îndepărtarea unor părți ale corpului”, relatează The Guardian.

Autointitulată „Forța Operativă Rusich”, gruparea luptă în Ucraina în slujba Kremlinului și are conexiuni cu notorii mercenari Wagner.

Într-un mesaj transmis pe canalul Telegram la 22 septembrie, gruparea pledează pentru „distrugerea pe loc a prizonierilor de război" și oferă recomandări despre cum să fie ascunse crimele.

Jurnalistul de investigație Michael Colborne a publicat pe Twitter acest set de instrucțiuni  despre neraportarea capturării prizonierilor de război și exploatarea lor pentru informații militare și bani.

„Rusich, un grup autodeclarat neonazist care foarte probabil operează în slujba Kremlinului, a promovat comiterea de crime de război în acest conflict”, a declarat Adam Hadley, directorul executiv al „Tech Against Terrorism”, o inițiativă cu sediul la Londra susținută de Națiunile Unite.

„În ciuda afirmațiilor lui Putin, acțiunile Rusich în conflict demonstrează prezența îngrijorătoare a grupurilor neonaziste care comit atrocități în numele Kremlinului”, a subliniat Hadley.

„Încurajăm cu tărie alte democrații să ia în considerare aplicarea unor sancțiuni semnificative împotriva lui Rusich și să analizeze dacă este oportună desemnarea lui Rusich sau a Grupului Wagner drept organizație teroristă.

Credem că o desemnare mai largă a Rusich va reduce aproape sigur și în mod considerabil capacitatea sa de a coordona atacuri, de a recruta militanți și de a răspândi propagandă folosind platforme de internet și aplicații de mesagerie."

Postarea de pe Telegram a Rusich conține instrucțiuni specifice și detaliate pentru urmăritorii canalului privind metodele de „eliminare a prizonierilor de război aparținând forțelor armate ale Ucrainei".

Punctele cheie cuprind, de asemenea, instrucțiuni explicite privind uciderea prizonierilor după interogatoriu și încurajează să fie cerute recompense familiilor prizonierilor uciși în schimbul oferirii coordonatelor mormintelor unde se află trupurile celor dragi.

De asemenea, recomandarea este să fie ținut secretul asupra capturării prizonierilor față de comandament, iar dacă totuși raportul este necesar în acesta ar trebui să se specifice că prizonierul este rănit grav sau muribund.

Instrucțiunile par să fi venit în contextul schimbului recent de prizonieri dintre Rusia și Ucraina, negociat cu medierea Turciei.

Luptătorii Rusich, cunoscuți pentru brutalitatea lor în Siria și în războiul din 2014 din Crimeea, au fost observați în regiunile ucrainene Donbas, Herson și Harkov.

Departamentul american al Trezoreriei a anunțat la 15 septembrie măsuri economice împotriva grupării Rusich, pe care a pus-o în legătură cu Grupul Wagner (mercenari considerați „armata privată a lui Putin”), catalogând-o drept „o grupare paramilitară neonazistă care participat pe câmpul de luptă din Ucraina alături de armata rusă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.