Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţe de ordine şi lideri ai unor partide au manifestat la Madrid împotriva unei reforme

Agerpres
proteste Olanda

Mii de membri ai forţelor de ordne spaniole au manifestat sâmbătă - alături de lideri ai unor partide de dreapta - împotriva unui proiect de modificare a unei legi, denumită ”legea căluş” de către critici, care interzice începând din 2015 folosirea fără autorizare a unor imagini în care apar forţe de ordne, în cazul în care aceste imagini le pot pune în pericol, relatează AFP.

Manifestanţii, care agitau steaguri spaniole şi banderole sindicale, au defilat către sediul Ministerului de Interne, la apelul Jusapol, o organizaţie din care fac parte principalele sindicate ale poliţiei şi Gărzii Civile - Jupol şi Jucil.

”Spunem «nu» reformei”, a declarat presei preşedintele Jusapol, Miguel Angel Gomez.

”Credem că legea trebuie adaptată perioadei actuale şi reformată, dar nu trebuie să călcăm niciodată în picioare drepturile celor care se ocupă de securtate şi muncesc în fiecare zi cu această lege”, consideră el.

Proiectul de modificare - al Partidului Socialist al premierului Pedro Sanchez şi Partidului Podemos (stânga radicală), aliatul socialiştilor - vizează să aducă textul în conformitate cu o hotărâre a Tribunalului Constituţional, care a stabilit anul trecut că este ”neconstituţional” să se ceară autorizaţie în vederea folosirii unor imagini în care apar forţe de ordine, un lucru care înseamnă ”cenzură prealabilă”.

Această lege a fost adoptată în 2015, în timpul Guvernului de dreapta al lui Mariano Rajoy, în toiul unui val de manifestaţii antiausteritate.

Actualul Guvern de stânga a promis să modifice legea.

Potrivit Sindicatului Jucil, o asemenea modificare ar deschide un ”scenariu obscur de incertitudini” şi ar fi o victorie ”a celor care nu sunt de acord cu ordinea stabilită şi care vor să o răstoarne în stradă prin acţiuni violente”.

Această lege de ”protecţie a securităţii cetăţeneşti”, denunţată drept liberticidă de către o parte a societăţii spaniole, interzice ”folosirea neautorizată” a unor imagini în care apar forţe de ordine ”care pot pune în pericol securitatea personală sau profesională a agenţilor, instalaţiilor protejate sau succesul unei operaţiuni, cu respectarea dreptului fundamental la informare”.

Această infracţiune se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 600 şi 10.400 de euro.

Această lege seamănă cu o controversată lege franceză privind securitatea globală, care prevede printr-un articol polemic pedepsirea ”provocării la identificare” a forţelor de ordine, cenzurat în mai de către Consiliul Constituţional, informează news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.