Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forțele americane atacate la o bază aeriană din Irak răspund

Twitter
baza irak

Forțele americane au fost atacate marți dimineața la o bază aeriană la vest de Bagdad, iar un avion militar american a răspuns în legitimă apărare, au declarat doi oficiali americani citați de Reuters.

Este prima replică americană pe teritoriul irakian la zecile de atacuri recente ale militanților cu drone și rachete, potrivit mediafax.

Atacul împotriva bazei aeriene Ain al-Asad a provocat răniri minore și pagube la infrastructură, a declarat un oficial american, iar un alt oficial a afirmat că forțele americane au folosit o navă de luptă AC-130 pentru a răspunde.

Până în prezent, SUA și-au limitat răspunsul la numeroasele atacuri recente împotriva forțelor sale din Irak și din Siria vecină, revendicate de grupări de miliție irakiene aliniate Iranului, la trei seturi de atacuri separate în Siria.

Atacurile au început la 17 octombrie și au fost legate de grupările de miliție irakiene de sprijinul SUA pentru Israel în bombardarea Gaza, ca urmare a atacurilor grupării militante palestiniene Hamas, cu sediul în Gaza, împotriva Israelului.

Atacurile împotriva țintelor americane au pus capăt unui armistițiu unilateral de un an pe care facțiunile irakiene, unele formate după invazia americană din 2003 pentru a lupta împotriva trupelor americane, iar altele în 2014 pentru a lupta împotriva Statului Islamic, l-au declarat cu Washingtonul.

Atacul de marți a fost prima raportată de SUA în Irak în mai bine de doi ani.

Conturile de pe rețelele de socializare legate de milițiile irakiene aliate cu Iranul au publicat o declarație în numele "Rezistenței islamice din Irak", în care deplâng un membru despre care spuneau că a fost ucis marți în lupta împotriva forțelor americane, fără a da detalii. Este prima victimă raportată în Irak legată de războiul din Gaza, care a atras și alte facțiuni din rețeaua de miliții regionale a Iranului, cunoscută sub numele de Axa Rezistenței, precum Hezbollah din Liban.

Forțele americane și internaționale care alcătuiesc coaliția globală de luptă împotriva rămășițelor Statului Islamic au fost vizate de peste 60 de ori în Irak și Siria începând cu 17 octombrie, potrivit oficialilor americani.

Zeci de militari americani au suferit răni minore în aceste atacuri, dar toți s-au întors la datorie, spun oficialii americani.

Statele Unite au 900 de militari în Siria și 2.500 în Irak, într-o misiune care, potrivit acestora, are ca scop consilierea și asistarea forțelor locale care încearcă să prevină o reapariție a Statului Islamic, care în 2014 a pus stăpânire pe suprafețe mari din ambele țări înainte de a fi învins.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.