Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţele irakiene au cucerit o localitate din nordul ţării

statul islamic

Irakul a anunţat joi că a cucerit de la gruparea Stat Islamic (SI) o localitate din nord, înainte de ofensiva pentru a prelua controlul Mosulului, al doilea oraş ca mărime al ţării, deţinut de către jihadişti, relatează AFP.

Forţele irakiene au întreprins de marţi o operaţiune pentru alungarea jihadiştilor din Charqat, un oraş situat aproape de rutele de aprovizionare care vor fi utilizate de către armată când ea îşi va lansa ofensiva împotriva oraşului Mosul.

Citește și: Incident diplomatic între Franţa şi Belgia: Migranţii, motiv de scandal

Armata ''a eliberat în totalitate Charqat şi a arborat drapelul irakian deasupra clădirii guvernamentale'' din oraş, a afirmat în comunicat Comandamentul forţelor irakiene.

Aviaţia irakiană şi cea a coaliţiei internaţionale, aflată sub comanda SUA, au adus un sprijin aerian operaţiunii, a precizat textul.

Oraşul Charqat este situat în provincia Salaheddin, pe malul occidental al Tigrului, la 260 km nord-vest de Bagdad şi la circa 80 km sud de Mosul.

Armata irakiană înaintase mai departe de Charqat, către nord, recucerind îndeosebi o bază militară şi un alt oraş, Qayyarah, dar ea a trebuit să se concentreze din nou pe Charqat pentru a se debarasa din nou de orice prezenţă a SI în spatele frontului său, potrivit unor surse militare.

SI a cucerit largi zone din Irak începând din 2014, dar forţele irakiene, susţinute de loviturile aeriene ale coaliţiei antijihadiste, au reuşit să recucerească oraşele Tikrit, Ramadi şi Fallujah.

Responsabili militari americani au indicat că ofensiva finală asupra Mosulului ar putea începe în octombrie, chiar dacă există încă numeroase obstacole - politice, militare şi umanitare - înainte de a cuceri oraşul, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.