Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţele kurde din Siria anunţă retragerea de la frontiera cu Turcia

YPG kurzi

Forţele kurde din Siria au anunţat duminică că se vor îndepărta de "întreaga frontieră" cu Turcia, în virtutea unui acord ruso-turc pentru încetarea ofensivei Ankarei din nordul ţării, relatează AFP potrivit Agerpres.

După lansarea pe 9 octombrie a acestei ofensive îndreptate împotriva lor, forţele kurde au avut o apropiere inedită de regimul lui Bashar al-Assad şi aliatul său rus.

În virtutea unui acord încheiat între Rusia şi Turcia pe 22 octombrie, Moscova trebuie "să faciliteze retragerea" forţelor kurde şi a armamentului lor dintr-o fâşie de circa 30 km lăţime de-a lungul frontierei.

"Forţele noastre se vor retrage dincolo de fâşia de 32 km de-a lungul întregii frontiere", a confirmat duminică pentru AFP Mustafa Bali, un purtător de cuvânt al Forţelor democrate siriene (FDS), alianţă dominată de combatanţi kurzi.

"Grănicerii guvernului central (de la Damasc) vor fi desfăşuraţi de-a lungul întregii frontiere", a mai precizat FDS într-un comunicat.

Un corespondent al AFP în sectorul frontalier Sanjak Saadoun a văzut duminică blindate, dar şi vehicule militare încărcate cu artilerie grea şi transportând combatanţi părăsind regiunea pentru a se îndrepta mai spre sud.

Procesul de retragere kurdă a început joi, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Agenţia oficială Sana a confirmat duminică plecarea trupelor FDS. Autorităţile de la Damasc au salutat această retragere, derulată în coordonare cu armata siriană.

Acordul ruso-turc prevede şi desfăşurarea în zona frontalieră a unor forţe ruse, care au efectuat în această săptămână primele lor misiuni de patrulare în nordul Siriei.

Conform memorandumului ruso-turc, Turcia păstrează şi controlul unei alte regiuni frontaliere din nord-est lungă de 120 km, pe care l-a obţinut în urma ofensivei sale declanşate la 9 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.