Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţele speciale ale Franţei îi 'vânează' pe jihadiştii francezi la Mosul

ONU
mosul

Franţa face apel la forţele irakiene să le dea de urmă şi să-i elimine pe jihadiştii francezi prezenţi la Mosul, fief-ul grupării Stat Islamic (SI), afirmă cotidianul american Wall Street Journal (WSJ) într-o anchetă publicată pe site-ul său, relatează marţi AFP. Forţele speciale franceze le-au oferit serviciilor irakiene de contraspionaj o listă cu 27 de nume, însoţită de fotografii pentru cinci dintre ei, scrie WSJ, care citează un responsabil al poliţiei irakiene.

Obiectivul este de a-i împiedica pe francezi, precum şi pe alţi francofoni, îndeosebi belgieni, de a se întoarce în ţările lor de origine pentru a comite atentate, precizează articolul postat online. Lista, întocmită la începutul bătăliei pentru cucerirea Mosulului în octombrie 2016, este actualizată la fiecare dispariţie a unui jihadist, dă asigurări WSJ, care a avut posibilitatea să consulte documentul. Potrivit WSJ, forţele irakiene au ucis deja un anumit număr de jihadişti pe baza informaţiilor şi a coordonatelor de localizare furnizate de către forţele franceze.

Circa patruzeci de membri ai forţelor speciale franceze încearcă să-i localizeze pe francofonii respectivi cu ajutorul dronelor de observaţie şi interceptare a conversaţiilor radio. Ei strâng astfel direct informaţii din cartierele cucerite de la Statul islamic, scotocind prin casele abandonate de către jihadişti, în căutare de jihadişti francezi. AFP precizează că Statul major al armatei franceze a refuzat să facă vreun comentariu în legătură cu existenţa unei astfel de liste. ''Misiunea forţelor speciale franceze la Mosul este de a le acorda consultanţă şi sprijin forţelor irakiene pentru cucerirea oraşului, în cadrul coaliţiei internaţionale'', aflată sub comanda SUA, a declarat colonelul Patrick Steiger pentru AFP. ''Ele desfăşoară totodată o activitate de strângere de informaţii, care se încadrează în lupta globală împotriva Daesh (acronimul în limba arabă pentru Statul Islamic). Aceasta nu este o surpriză'', a adăugat el, punând la îndoială posibilitatea unor ''operaţiuni punctuale împotriva unor naţionalităţi precise''.

''Forţele irakiene luptă împotriva grupărilor jihadiste de diferite naţionalităţi. Ele sunt sub tirul armelor, la sol. A distinge pe cineva într-un grup sau altul nu este deloc posibil'', a explicat colonelul francez, conform Agerpres. La rândul său, Ministerul francez de Externe a respins orice acţiune ilegală. ''Franţa este pe deplin angajată în lupta împotriva Daesh în cadrul coaliţiei şi îşi întreprinde misiunea respectând dreptul internaţional'', a declarat un purtător de cuvânt al MAE francez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.