Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost baron PNL arestat: Bani din mită folosiți în campania electorală din 2008

Încet, încet aflăm cum au fost finanțate campaniile post-decembriste. Un fost baron PNL și apoi PSD le-a declara procurorilor DNA că bani proveniți din infracțiuni au fost folosiți în campania electorală a PNL-ului condus de premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, relatează evz.ro citând surse din dosarul fostului ministru de Interne, Cristian David în prezent cercetat în stare de arest pentru corupție.

Cristinel Bîgiu, președintele CJ Buzău, a recunoscut la DNA că a primit mită și că banii i-a folosit în campania electorală. Politicianul a dat o declarație care l-a înfundat pe fostul ministru de Interne, Cristian David.

Procurorii DNA vor verifica modul în care o parte din mita din dosarul „Șpagă la ministrul Internelor”- Cristian David -, 250.000 de euro, a ajuns să fie folosită în campania electorală a PNL din 2008. Informația apare în referatul prin care procurorii au cerut prelungirea arestării preventive a fostului ministru acuzat de o mită de 500.000 de euro. David este după gratii din 22 ianuarie 2015.

Unul dintre complicii acestuia, președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu (48 de ani), a recunoscut intervențiile fostului ministru și faptul că a primit și el mită. „Baronul” este arestat din 7 decembrie 2014, într-un alt dosar de corupție: pentru luare de mită, conflict de interese și tentativă de spălare de bani.

Prin declarația lui, Bîgiu confirmă principalele probe ale procurorilor în acest caz, cele două denunțuri făcute la începutul verii 2014: cel al primarului din Jilava, Adrian Mladin, și cel al fostului șef de cabinet din Ministerul de Interne, Roger – Valeriu Nițescu. Potrivit DNA, Mladin a dat o șpagă de 1,1 milioane de euro (500.000 de euro lui David și 600.000 de euro lui Nițescu), pentru a i se stabili dreptul de proprietate asupra unui teren, de 15 hectare, în orașul Buzău.

Omul de legătură

Cei doi trebuia să intervină la Bîgiu, prefect de Buzău la vremea respectivă, care a cerut pentru serviciile sale o mită de un milion de euro. Ca măsură de garanție că va primi banii, Bîgiu a solicitat ca o parte din terenuri să fie trecută pe numele unui apropiat, Gheorghe Doloiu. Acesta avea să fie omul de legătură cu Mladin.

Sechestru pe avere

Ancheta în acest caz este aproape de finalizare, iar procurori arată, în referatul de prelungire a arestării, ce mai au de efectuat în perioada următoare: 1. Aplicarea sechestrului asigurător asupra bunurilor inculpaților; 2. Audierea martorilor care atestă utilizarea sumelor – obiect al infracțiunii de corupție; 3. Elucidarea sursei de finanțare a vilei lui Cristian David, situată în localitatea Azuga; 4. Ridicarea de documente și stabilirea utilizării sumelor în campania electorală din anul 2008.

Vila din Azuga este pe numele Georgianei Dumitrescu, mama lui Cristian David. Despre modul în care a fost construită casa, procurorii DNA au cerut date de la Primăria Azuga și de la Inspectoratul de Stat în Construcții. David este cercetat în acest caz și pentru că a consemnat în fals, în declarația de avere, primirea a 60.000 de euro, cu titlu de „restituire împrumut” de la mama sa. Potrivit DNA, Dumitrescu nu poate să justifice proveniența banilor.

„Mi-a spus că, dacă i se va rezolva problema, va sprijini partidul”

Declarația lui Cristinel Bîgiu, dată la DNA, în care arată că 250.000 de euro au fost folosiți pentru partid:

„Despre acele terenuri declar că sunt situate parţial pe amplasamentul fostei staţiuni agricole şi cred că erau în intravilan şi în acea perioadă.

Nu cunosc alte date legate de aceste terenuri, întrucât nu m-am ocupat de partea tehnică a problemei. Mladin a mai venit ulterior, în acelaşi scop la Buzău, fiind însoţit de Valeriu Nițescu, care era în acea perioadă şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative. Am discutat în câteva rânduri personal cu Valeriu Nițescu, care mi-a spus că a venit din partea ministrului David, care, la rândul său, mă roagă să-l ajut pe Adrian Mladin în demersul acestuia de obţinere a terenurilor, lucru pe care eu l-am acceptat.

„Era an electoral”

Ţin să precizez că, în cursul discuţiilor cu Adrian Mladin, acesta mi-a spus că dacă i se rezolvă problema va sprijini campania electorală a partidului din care făceam parte, adică Partidul Naţional Liberal, dat fiind faptul că anul 2008 era un an electoral, cu alegeri atât locale, cât şi generale...

„Restul i-am dat unor persoane”

Ca modalitate, întrucât terenurile erau pe numele lui Gheorghe Doloiu, la momentul vânzării efectuate de către Adrian Mladin, o parte din bani au fost încasaţi de Gheorghe Doloiu. Este vorba de o sumă de aproximativ 900.000 de euro. Nu cunosc în ce modalitate a obţinut Gheorghe Doloiu banii în numerar, faptul este că, la începutul anului 2008, Gheorghe Doloiu mi-a remis în numerar o parte din ei, respectiv aproximativ 700.000 euro, pe care în integralitate i-am dat mai departe. În mod concret, circa 250.000 de euro au ajuns în campania electorală, iar restul i-am dat unor persoane pe care deocamdată nu doresc să le nominalizez.

Declar că, într-adevăr, aceşti bani, despre care am vorbit mai sus, au fost folosiţi în campaniile electorale din anul 2008”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.