Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost comandant al armatei americane: Trupele ucrainene pot ajunge în Crimeea până la sfârșitul acestei veri

Ben Hodges

Trupele ucrainene - dacă sunt suficient de bine susținute de un ajutor militar Occidental extins - pot străpunge liniile rusești și pot ajunge în Peninsula Crimeea până la sfârșitul acestei veri, a declarat pentru Newsweek fostul comandant al armatei americane în Europa, Ben Hodges.

Pe fondul îngrijorărilor legate de ritmul lent și de pierderile tot mai mari ale contraofensivei incipiente a Ucrainei în sudul și estul țării, lansată la începutul lunii iunie, Hodges a cerut administrației președintelui Joe Biden să sublinieze angajamentul său față de victoria ucraineană prin furnizarea de arme avansate, cum ar fi sistemul de rachete tactice MGM-140 Army Tactical Missile System - cunoscut în mod familiar sub numele de ATACMS -, refuzat până acum de teama de a provoca represalii rusești.

"Principalul meu avertisment rămâne în continuare că, dacă Statele Unite ar furniza ceea ce are nevoie Ucraina, atunci Ucraina ar putea de fapt să elibereze Crimeea până la sfârșitul acestei veri", a declarat Hodges într-un interviu despre progresul și perspectivele împingerii mult-așteptate a Ucrainei.

Kievul a raportat progrese semnificative în mai multe direcții de când a trecut la operațiuni ofensive la începutul acestei luni. Cele mai intense lupte au avut loc până acum în estul regiunii Donețk, în jurul orașului devastat Bakhmut și pe frontul din sudul Zaporojie. Alte bătălii continuă de-a lungul liniei de contact, iar forțele rusești ar fi în ofensivă în nord-estul regiunii Luhansk.

Oficialii ucraineni spun că atacurile de sondare inițiale implică lupte dure, dar productive, pe măsură ce trupele Kievului avansează spre liniile defensive rusești pregătite de mult timp. Între timp, Moscova a afirmat în repetate rânduri că a învins contraatacurile ucrainene, spunând că trupele ucrainene au suferit pierderi masive de personal și echipamente. Propagandiștii ruși - și presupușii "idioți utili" din Occident - au amplificat astfel de rapoarte.

Prea devreme pentru o concluzie

Hodges a declarat că este prea devreme pentru a evalua orice succes sau eșec în contraofensiva ucraineană în curs, deși a subliniat că rămâne optimist în ceea ce privește perspectivele Kievului.

"Acest lucru nu va fi "Pac Man"; va fi, la un moment dat, o descoperire", a declarat Hodges, menționând că majoritatea formațiunilor de blindate grele ale Ucrainei nu s-au alăturat încă luptei. "Nu sunt sigur când sau unde, dar la un moment dat, treci de aceste apărări și atunci întregul elan și natura lucrurilor se pot schimba".

"Dar pentru ca ei să facă asta, au nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune", a adăugat Hodges, enumerând ATACMS, dronele Gray Eagle, "sau alte sisteme de arme care pot ajunge mai departe decât pot ajunge acum".

Hodges: „Nu este bine pentru nimeni în Europa”

Hodges a adăugat: "Acest lucru le-ar permite să facă Crimeea de nesuportat. Și aceasta este cheia: să facă Flota Mării Negre să fie nevoită să se mute din Sevastopol, ceea ce s-ar întâmpla dacă Ucraina ar putea să pună ATACMS în interiorul acelui port. Aceste nave nu ar putea sta acolo, toate instalațiile ar fi distruse. Același lucru pentru baza aeriană din Saki și alte facilități". "Dacă Ucraina trebuie să se mulțumească, din cauza presiunilor noastre, cu un fel de rezultat în care Rusia păstrează Crimeea, peste doi ani noi doi vom avea aceeași conversație", a continuat Hodges.

"Rușii vor aștepta ca noi să ne pierdem interesul. Vor putea lansa atacuri din Crimeea, Ucraina nu va putea niciodată să își reconstruiască economia, deoarece marina rusă va bloca Marea Azov, precum și Odesa și Mykolaiv", a mai spus el. "Cum va avea Ucraina o economie? Nu este bine pentru nimeni în Europa".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.