Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost consilier al lui Traian Băsescu, propunere-surpriză pentru Guvernul Dăncilă după votul din parlamentul britanic: 'Oferă o oportunitate majoră României'

Iulian Chifu / Facebook

Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Avertizare Timpurie, consideră că votul Parlamentului de la Londra, care a respins marţi, cu o largă majoritate, acordul privind Brexit-ul, oferă o oportunitate majoră României, ca deţinător al preşedinţiei Consiliului UE, de a juca un rol în această criză, informează agerpres.ro

Analistul politic spune că România ar putea propune trei direcţii de acţiune, pe plan strategic, tehnic şi politic, menite să rezolve inclusiv "problemele de deficit de credibilitate" ale Guvernului britanic. 

Primă variantă, cea strategică, a fost avansată de Iulian Chifu pornind de la premisa că actualul acord, pe bazele formulate de Londra până azi, "e mort". În acelaşi timp, varianta unei ieşiri a Marii Britanii din UE fără acord este respinsă de majoritatea Parlamentului britanic. 

"Orice variantă de nou acord trebuie să plece de la alte premise, de exemplu menţinerea în Piaţa Comună şi Uniunea Vamală. Marea Britanie ar rămâne în piaţa comună europeană - varianta acordului Norvegiei - ceea ce ar anula prin efecte back-stop-ul legat de introducerea frontierei inter-irlandeze şi ar garanta libera circulaţie a cetăţenilor europeni", a precizat analistul politic, miercuri, pentru AGERPRES.

Florin Cîțu anunță 'eșecul total' de la Ministerul Finanțelor și avertizează: 'Acolo ne duce guvernare PSD+ALDE'


În opinia sa, o altă direcţie de acţiune, tehnică, ar putea viza obţinerea unei prelungiri a termenului Brexit-ului şi noi negocieri. 

"Pentru că nu poate livra până la 29 martie un acord de ieşire, de Brexit, să solicite Marii Britanii să anuleze recursul la art. 50 de ieşire din UE. Chiar cu declaraţia că Brexit-ul merge mai departe, dar se explorează alte căi de acord. Acest pas permite să fie pregătită baza unei noi forme de acord, care să permită realizarea sa în perioada de doi ani din Tratatul de la Lisabona. Revenirea la negocieri pe acordul prezent e imposibilă. Ce se poate face este o variantă de Brexit şi mai soft, cea propusă deja de liderul opoziţiei, varianta Norvegia, care anulează marea piedică a votării acordului în Parlament, back-stop-ul, procesul prin care UE menţine garanţiile pentru ca Irlanda şi Irlanda de Nord să rămână în aceeaşi formulă de acord comercial faţă de UE, fără frontieră între ele, adică menţinerea Irlandei de Nord în piaţa unică", a explicat el.

Lovitură puternică pentru McDonald's - a pierdut exclusivitatea asupra mărcii Big Mac în Uniunea Europeană


O a treia direcţie, cea politică, ar viza organizarea unui nou referendum, având în vedere şi deficitul de credibilitate cu care se confruntă Guvernul britanic. 

"UE poate solicita Marii Britanii să gândească o formulă de susţinere a soluţiei de către cetăţeni - alegeri sau un referendum - în care să fie reluată ideea şi variantele posibile de opţiuni, de data aceasta pe baza experienţei reale a impactului Brexit-ului asupra economiei britanice şi a lecţiilor învăţate despre ceea ce se poate şi ce nu se poate negocia. Nu e posibil să păstrezi doar avantajele şi să renunţi la toate costurile şi angajamentele legate de UE. Pentru pro-europeni e pe masă opţiunea unui nou referendum. Dacă e respinsă căderea Guvernului şi alegerile anticipate, revenirea la cetăţeni se poate face doar printr-un nou referendum. Depinde cum sunt formulate întrebările. Argumentul ar fi, după ce au fost respinse şi acordul şi ieşirea fără acord, că unica şansă rămâne un nou referendum şi anularea Brexit", a precizat analistul politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.