Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost șef ANAF, previziuni SUMBRE: 'Vom asista nepuntincioși cum Guvernul ...'

gelu diaconu sef anaf

Gelu Diaconu, fost șef ANAF, afirmă într-o postare pe blogul personal că veniturile prevăzute în bugetul pe 2017 reprezintă o „fantezie”, iar dacă previziunile sale se vor adeveri „vom asista neputinciosi cum actualul guvern desavarseste “opera tehnocrata” de compromitere a procesului de relaxare fiscala”.

Scandal imens şi înjurături: Un celebru fost senator şi soţia lui 's-au dat în spectacol' în public

„Cunoastem deja faptul ca in bugetul pentru anul 2017 sunt programate venituri totale in suma de 254,7md lei. De asemenea, mai stim si ca veniturile programate a fi incasate de ANAF sunt de 212,5 md lei iar fondurile comunitare de atras sunt de 22 md lei. Diferenta de pana la 254,7 mld o reprezinta veniturile de colectat de catre administratiile locale, adica 22,2 mld lei.

In 2016 s-au atras fonduri europene care sunt in executia bugetara de 6,5 mld lei si venituri administrate de ANAF de 199 mld lei.

In 2017 avem reduceri de taxe (TVA de la 20 la 19% si eliminarea supraaccizei si a “taxei pe stalp”) al caror impact eu il estimez la cca 7-8 mld lei. Plecand de la 199 mld lei realizatul in 2016 minus impactul masurilor de relaxare fiscala rezulta cca 192 mld la care ar trebui aplicat indicele de crestere economica de 5,2 %, un indice mai mult decat optimist. Chiar daca nivelul veniturilor bugetare nu creste niciodata proportional cu PIB-ul mai ales atunci cand se reduc cotele de taxare (cu exceptia situatiei in care s-ar atrage suplimentar venituri din combaterea evaziunii asigurand astfel mentinerea ponderii colectarii in PIB), s-ar mai adauga optimist inca 10 mld (incluzand aici si sumele suplimentare la impozitul pe venit si contributiile sociale generate de marirea salariului minim) , rezultand cca 202 md lei de pus in sarcina ANAF…si nu 212,5 mld lei!!

De aici va rezulta in fapt un minus de venituri de cca 10 mld lei (sau acestea ar trebui „smulse” de la evazionisti si din arierate al caror nivel de regula creste!)…

Daca presupunem, intr-o maniera optimista, ca autoritatile locale realizeaza cele 22,2 md lei (dar si aici ar putea fi nerealizari) iar fondurile comunitare atrase ar fi duble fata de cele 6 md realizate in 2016, mai rezulta un „gol” de cca 10 md lei. De precizat ca in primele doua luni ale acestui an absorbtia de fonduri europene a fost chiar mai proasta decat in lunile corespunzatoare ale anului trecut!!

Asadar, 10 mld lei de la ANAF plus 10 mld lei de la fonduri europene rezulta min 20 mld lei supraestimare a veniturilor bugetare! Asadar se vor realiza cu 20 mld lei mai putin fata de cele 254,7 mld lei programat adica cca 235 mld lei.”, scrie Gelu Diaconu, pe blogul personal.

Dezvăluire EXPLOZIVĂ: Cine l-a redus la tăcere pe șeful DIICOT

Fostul șef ANAF concluzionează susținând că „mentinerea tintei de deficit de 3% va impune taierea a minimum 20 de mld lei din cheltuieli prin rectificare negativa sau “franarea” executiei cheltuielilor prin masuri administrativ-birocratice.

Recurgerea la un simulacru de rectificare pozitiva asa cum au facut tehnocratii in 2016 ar descalifica decidentii politici de astazi. Cifrele veniturilor bugetului consolidat al statului vor fi implacabile. Dincolo de orice parti-pris politic riscul unui dezechilibru macroeconomic este mai probabil ca niciodata mai ales ca trebuie luate in calcul si cresterea cheltuielilor structurale cu pensii si salarii.

Imi doresc sa nu am dreptate in previziunile mele. Altfel, vom asista neputinciosi cum actualul guvern desavarseste “opera tehnocrata” de compromitere a procesului de relaxare fiscala.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.