Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost europarlamentar danez, anchetat pentru fraudarea fondurilor europene

ec.europa.eu
justiție

Numărul 2 al Partidului Popular Danez, fostul europarlamentar Morten Messerschmidt, este cercetat în țara sa pentru abuz de finanţări europene, relatează France Presse.

Procesul politicianului antiimigraţie şi eurosceptic s-a deschis luni dimineaţă în capitala Copenhaga.

Morten Messerschmidt, în vârstă de 40 de ani, este urmărit penal în cadrul unui scandal izbucnit în 2016 privind finanţarea Mişcării pentru Europa libertăţilor şi a democraţiei (Meld), o alianţă a partidelor naţionaliste pe care el o conducea în momentul faptelor, care datează din 2014-2015.

De asemenea, fonduri europene au fost utilizate pentru o universitate de vară a DF în Danemarca care nu avea legătură cu politică europeană, contrar cadrului de utilizare pentru fondurile europene alocate partidelor, potrivit parchetului.

O factură de hotel pentru această conferinţă de la începutul lunii august 2015, de aproximativ 100.000 de coroane (circa 13.000 de euro), a fost rambursată.

Morten Messerschmidt este acuzat şi de producerea unui document fals pentru a obţine această rambursare.

Conform concluziilor prezentate în 2019 de ancheta oficiului european antifraudă Olaf, aproximativ 500.000 de euro reprezentând cheltuieli au fost în total rambursate Meld în mod nejustificat pentru perioada 2012-2015.

Alesul danez, care se confruntă cu până la 18 luni de închisoare, contestă acuzaţiile. Procedurile trebuie să dureze o săptămână şi verdictul este aşteptat la 13 august.

Mult timp condus de Pia Kjaersgaard, care l-a făcut unul dintre principalele partide daneze începând din anii '90, DF este prezidat din 2012 de Kristian Thulesen Dahl.

Partidul denunţă în mod regulat importanţa cheltuielilor europene, iar Morten Messerchmidt a făcut DF primul partid danez în Parlamentul European în alegerile din 2014 sub sloganul "Mai multă Danemarcă, mai puţină UE", cu un scor record de aproape 27%.

În competiţie în special cu o nouă formaţiune antiimigraţie, partidul a pierdut de atunci voci: la ultimele alegeri europene din 2019, el a coborât la 10,8%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.