Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost judecător CCR explică cum se joacă în conflictul Iohannis vs Guvern, pe tema revocării Laurei Codruța Kovesi

www.ccr.ro
CCR

Președintele Klaus Iohannis a intrat în coliziune directă cu Executivul, după ce a refuzat revocarea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Ulterior, ministrul Justiției a anunțat că această decizie va fi atacată la CCR, iar președintele Iohannis a spus că nu există motive pentru un atac la CCR.

Citește și: Departamentul de Stat al SUA, raport DEVASTATOR pentru România: liderii PSD sunt pe LISTA NEAGRĂ

Fostul judecător CCR, Toni Greblă, susține că există motive suficiente pentru un atac la Curte și arată că foștii săi colegi nu pot refuza această solicitare de mediere a conflictului instituțional solicitată de către Guvern.

”Adevărul încă nu știm unde este exact, dar putem vorbi de niște fapte. Avem 65-67 de protocoale secrete încheiate între diverse entități ale sistemului de forță. Dingtre acestea, unul sau două au fost desecretizate sau au apărut în spațiul public. Toate aceste protocoale nici nu au fost revocate, nu au fost abrogate, nu au fost denunțate print-un act oficial. Ni s-a spus că unii nu-l aplică, iar alții l-ar fi denunțat. Deci avem niște protocoale secrete, niște legi paralele cu sistemul legislativ, care ghidonează sistemul de forță.

Pe de altă parte avem trei încălcări constatate de CCR, comise de doamna Kovesi în exercitarea demnității care este numită. Toate aceste lucuri împreună cu celelalte 19 motive invocate de ministrul Tudorel Toader ar fi putut conduce la revocarea doamnei Kovesi. Președintele Iohannis a refuzat din motive de oportunitate, internă, externă, politică sau pe o altă influență, cert este că singura instituție capabilă să dea un verdict este CCR care trebuie să constate că a intervenit un conflict juridic de natură constituțională între instituții ale aceleiași puteri executive Ministerul Justiției-Guvern-Președintele României în legătură cu revocarea șefei DNA. Curtea Constituțională se va pronunța asupra existenței acestui conflict și va spune care este procedura care trebuie urmată.

O astfel de sesizare nu poate primi un refuz din partea CCR. Ea se va pronunța pe fond, nu există niciun argument, mă refer la principiile de organizare ale unui stat democratic, la Constituția României, la juristprudența Curții Constituționale care toate ne conduc la ideea că președintele nu poate fără o motivatie temeinică să respingă o solicitare de revocare a unui procuror-șef de direcție”, a declarat Toni Greblă, la Antena 3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.