Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost medic militar, despre iadul din Ucraina: 'Este înspăimântător'

AFP
cadavre morti Bucha ucraina

Un fost medic militar care s-a oferit voluntar pentru a instrui medical trupele din Ucraina a declarat că ceea ce a văzut acolo a fost „inuman”. Steve Brooks povestește la BBC cum a rezistat pe front, în zgomotul raidurilor aeriene, când a devenit prea obosit ca să le mai audă, notează medifax.

Instructorul de prim-ajutor Steve Brooks este din Shepton Mallet, Marea Britanie, și a călătorit în Ucraina devastată de război pentru a livra echipamente și abilități de salvare a vieții.

Fostul medic al armatei, în vârstă de 46 de ani, a fost sprijinit de grupul local Somerset Aid for Ukraine și de soția sa, Tabby, de acasă.

Brooks a declarat la BBC că vizionarea știrilor despre conflict de pe canapeaua sa de acasă, atunci când era bolnav l-a inspirat să facă voluntariat în străinătate.

„Bombardarea maternității a fost îngrozitoare, la fel și bombardarea școlilor. Am decis că puteam să fiu bolnav stând pe canapeaua mea sau puteam să fiu bolnav ajutând alți oameni, așa că am decis să ajut alți oameni”, a spue el.

Brooks, care a lucrat anterior pentru Royal Army Medical Corps, a făcut o cerere oficială către guvernul ucrainean pentru a zbura și a ajuta la instruirea trupelor lor în domeniul primului ajutor.

El a petrecut șase săptămâni oferind un curs cu „trei din patru abilități de salvare a vieții” pentru cei de oe câmpul de luptă.

Munca sa în calitate de respondent NHS în timpul pandemiei a ajutat la reîmprospătarea abilităților sale de prim ajutor, a spus el.

Somerset Aid for Ukraine și Tabby Brooks au ajutat la coordonarea trimiterii de provizii medicale, cum ar fi turnichete și pansamente hemostatice, la postul său.

Steve Brooks a spus că a fost speriat „tot timpul”, dar a devenit atât de obosit încât „nici măcar nu se mai obosea” să se trezească pentru raidurile aeriene.

„Așa că mi-am pus doar o pernă pe cap și am sperat că va fi bine”.

Tabby Brooks a spus: „În prima zi în care mi-a spus [că vrea să călătorească în Ucraina - n.r.] am fost foarte supărată pentru că eram speriată, dar apoi am intrat în modul practic. A făcut ceva ce trebuia să facă”, a spus ea.

„Unele dintre lucrurile pe care le-am văzut, ce fac niște ființe umane altor ființe umane, vor rămâne probabil cu mine pentru tot restul vieții mele”, a spus Steve Brooks.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este înspăimântător, dar și cel mai umilitor lucru prin care am trecut vreodată”, a mai spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.